Home » Nostalgie en eten – Slowfoody
Kool met gehakt

Nostalgie en eten – Slowfoody

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Hilde (37) van de blog Slowfoody. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

logo slowfoody

Nostalgie en eten – Slowfoody

kip met patat

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Wij mochten voor onze verjaardag sowieso altijd kiezen wat we wilden eten en dat was toch wel regelmatig kip, patat en appelmoes. Maar dan wel met homemade frietjes en appelmoes uiteraard, want mijn moeder maakte altijd alles zelf.

Knetterkauwgom

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Ik zie mezelf nog staan bij het winkeltje van het zwembad: “Mag ik wel één zure bom en een schuimblok. Hoeveel cent heb ik nu nog over? Haha. En wat ik ook zo heerlijk vond, was een zakje knetterkauwgom of zo’n grote roze lolly met kauwgom in het midden!

Hilde

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Mijn moeder vroeg ons altijd wat we voor gebak wilden en dit wisselde dan ook jaarlijks. Ik had een keer bananensoezen gezien bij een bakkerij dus vroeg die voor mijn verjaardag. Toen heb ik er zoveel van gegeten dat ik ze nu (ongeveer 30 jaar later) nog steeds niet graag eet.

Voor de hapjes heb ik mijn moeder even moeten vragen, want dat kon ik me absoluut niet meer heugen. Het waren hele standaard hapjes, zoals asperges in ham, toastjes met smeersels, katjang pedis, suikerpinda’s en ook blokjes kaas en worst.

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Lever! Dat lust ik nu nog niet. Mijn moeder probeerde het altijd wat lekkerder te maken door de lever te paneren, maar ook dan vond ik alleen het krokante jasje lekker. En met spinazie deed ze me ook echt geen plezier. Ik eet nu wel spinazie, maar dan rauw in een salade of van die deelblokjes door de lasagnesaus heen.

Mexicano chips

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

De Mexicano ribbelchips van Smiths. Die zaten in een oranje zak en waren heerlijk kruidig. Ineens waren ze weg en ik mis ze nog steeds!

Kool met gehakt

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Kool met gehakt! Dit is een Hongaars recept dat oorspronkelijk in een theedoek gekookt wordt, maar ik maak het in de oven. Ook heb ik het recept wat aangepast naar mijn eigen smaak. Dit is voor mij echt comfortfood.

Wat ziet dat er mooi uit zeg, die kool met gehakt. Gaat op mijn to cook lijstje. En wat een ontzettend leuke kinderfoto. De liefde voor koken zat er al vroeg in!

Volgende keer lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Lai-Wah van Ikook.nu

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wat een leuke rubriek! En zo herkenbaar (en heerlijk) de knetter kauwgom! Ik denk ook nog aan die rode (enorm grote en eigenlijk best wel gevaarlijke) snoepballen die echt heel heet waren. Duivels iets ofzo heette het? Weet iemand nog waar ik het over heb? Ik denk dat het ook iets was van de jaren tachtig.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*