Home » Nostalgie en eten – Talk nomz to me
hachee

Nostalgie en eten – Talk nomz to me

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik gefascineerd ben door de geschiedenis van ons eten en een voorliefde heb voor nostalgie. Zo schreef ik bijvoorbeeld al eerder over de trends in eten en drinken van de jaren 60, 70, 80, 90 en 00. In de rubriek Nostalgie en eten laat ik twee keer per maand iemand anders aan het woord over zijn of haar culinaire (jeugd)herinneringen, inclusief een recept.

Deze week de culinaire herinneringen van Linda (35) van Talk nomz to me. Lijkt het je ook leuk om een keer aan deze rubriek deel te nemen? Stuur me dan een mailtje!

Linda van Talk nomz to me

Nostalgie en eten – Talk nomz to me

Mijn naam is Linda, mama van vier geweldige kinderen (twee zoons en twee dochters). Na jarenlang een webwinkel en groothandel in cosmetica te hebben gehad was het tijd voor iets nieuws. Terwijl ik na mijn scheiding mijn leven opnieuw aan het inkleuren ben leef ik mij nog meer uit in de keuken dan ik vroeger al deed. Mijn avonturen in de keuken die ik deel met een chef-kok kun je volgen op www.talknomztome.nl Geen healthfood of dieethypes. Gewoon roomboter, spek, lekker eten en een hoop lol.

cajun fries

Als je vroeger mocht kiezen wat er op tafel kwam, wat werd er dan gegeten?

Frietjes natuurlijk! Ik denk dat dat bij ieder kind wel zo was. Mijn ouders sneden de frietjes altijd vers en toen ik op mezelf ging wonen ben ik dat blijven doen. Zoveel lekkerder en je kunt ze precies zo snijden zoals je zelf wilt. Zo dun als bij de McD of van die lekkere dikke wedges die je dan bedekt met een laag cajun kruiden en alles wat er tussenin zit.

Je eerste zakgeld! Welk snoep kocht je daar van?

Van mijn zakgeld heb ik volgens mij nooit echt snoep gekocht. Er stonden bij ons in huis een paar grote blikken die gevuld waren met allerlei soorten snoep en als we uit school kwamen mochten we zelf pakken. Eén grote, of twee kleine snoepjes. En bij opa en oma was het ook altijd feest. Daar werd ook altijd lekker gesnoept.

Wel kreeg ik in de zomer als we naar het zwembad gingen met schoolvriendjes altijd een paar gulden mee om iets te kunnen halen. Onderweg zat nog zo’n ouderwetse snoepwinkel met van die grote kasten en allemaal potten met van alles aan snoep. Een beetje net als de snoepwinkel in Sjakie en de chocoladefabriek. Daar liep je nog met een volle zak snoep naar buiten als je een gulden uitgaf. Daar stopten we wel heel vaak met de hele groep.

Appeltaart talk nomz to me

Je bent jarig! Wat kreeg je bij de koffie (of limonade) en welke hapjes stonden er op tafel?

Mijn oma bakte altijd appeltaart voor de verjaardagen. En mijn moeder maakte vaak moorkoppen. Verder was het altijd een beetje afhankelijk van waar we zin in hadden. Lekkere salades, broodjes en/of bladerdeeghapjes zelfgemaakte kroketten/bitterballen. Oh, en een grote pan soep was altijd de standaard als er veel visite kwam. Daar maakte mijn moeder dan ook broodjes bij. Als iedereen dan beu was van alle zoete en vette meuk kon je even bijkomen met een kommetje soep. Eigenlijk werd er maar net gegeten waar de jarige zin in had. Het was altijd wel de standaard dat degene die jarig was mocht zeggen wat er gegeten werd.

bitterballen

Eten wat de pot schaft! Wat at je tegen heug en meug?

Zuurkool! Trauma’s heb ik er aan overgehouden. Ik moest en zou mijn bord altijd leeg eten en ik vond (en vind) zuurkool zo onvoorstelbaar smerig. Dat heeft me nog wel eens een tik opgeleverd. Mijn aversie van zuurkool is zo groot geworden dat ik zelfs weiger om het klaar te maken. Het komt het huis echt niet in!

En snert vind ik vies. Daar werden altijd oliebollen bij gebakken. Als ik een halve kom snert had gegeten mocht ik zoveel oliebollen pakken als ik wilde. At ik mijn snert niet op, dan kreeg ik ook geen oliebollen. Ik kan wel snert maken en deed dat ook af en toe voor mijn ex-man en mijn kinderen. Die lusten het wel. En voor mezelf maakte ik dan gewoon een andere maaltijdsoep.

Duyvis roedjak

Welk product is – tot je grote verdriet – uit de supermarkt verdwenen en niet meer te koop?

De pizzarollen van Mora. Daar heb ik me als klein kind helemaal het schompes aan gegeten. Die dingen vond ik zo fantastisch lekker. Met mijn oudste zoon, die tegenwoordig meeblogt en waar ik heel trots op ben, heb ik afgesproken dat we ze binnenkort een keer zelf gaan proberen te maken.

En Duyvis had vroeger Roedjak saus in het assortiment met dipmixen. Nu maak ik tegenwoordig al mijn sauzen zelf, maar als ik die smaak nog eens te pakken zou kunnen krijgen zou dat een “pakjes-en-zakjes-dingetje” zijn wat ik met regelmaat zou maken.

hachee

Welk recept heb je vanuit huis meegenomen wat nog steeds af en toe op tafel komt?

Het recept voor hachee van mijn oma komt standaard het hele jaar door op tafel. In de winter met gekookte aardappelen en stoofpeertjes en in de zomer met gekookte rijst. Als ik hachee maak dan maak ik ook meteen en kolossale hoeveelheid en vries ik het in porties in. Het liefste maak ik het op de houtkachel. Dan staat het zomaar een dag of twee zachtjes te pruttelen. Nu heb ik even geen houtkachel tot mijn beschikking en maak ik het dus gewoon op het gasfornuis. Smaakt ook hartstikke lekker, maar op de een of andere manier voegt de houtkachelwarmte toch een beetje extra magie toe.

Wat leuk dat jij allerlei recepten op je blog hebt van oma (omi)! En in jouw motto van gewoon roomboter, spek en lekker eten kan ik me natuurlijk HELEMAAL vinden!

Volgende week lees je hier de culinaire jeugdherinneringen van Hilde (37) van Slowfoody!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

3 Comments

  1. Wat een leuke serie is dit toch! Haha ik moest wel lachen om de combinatie snert en oliebollen, bijzonder 🙂

  2. Leuk om mijn antwoorden zo weer terug te lezen. Dankjewel voor dit plekje. Ik vond het superleuk om een trip down memory lane te maken!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*