Home » Oeuf en cocotte – eieren uit de oven
oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte – eieren uit de oven

In de aanloop naar Pasen experimenteer ik graag met allerlei recepten met ei. Ik ben dol op eieren, op allerlei manieren bereid. Gebakken, gekookt (stevig wit, zachte dooier!), roerei met spek of verwerkt in een soufflé. Maar bijvoorbeeld ook in deze Franse klassieker, de oeuf en cocotte. Gezellig en lekker bij het paasontbijt!

oeuf en cocotte

En cocotte

Eieren worden op deze manier au bain marie gegaard in kleine schaaltjes (ramekins) in de oven. Klinkt ingewikkelder dan het lijkt hoor. Kook gewoon water in de waterkoker en giet dit in een ovenschaal. En met de extraatjes kun je variëren. Ik voegde fijngesneden bieslook toe. Je kunt andere kruiden gebruiken (basilicum smaakt ook super) maar ook bijvoorbeeld gerookte zalm of reepjes ham.

oeuf en cocotte

Toastsoldaatjes

Het lekkerste is om het ei uit te lepelen of scheppen met toastsoldaatjes, ofwel reepjes geroosterd brood. Ik snijd hiervoor een of meer ciabatta’s in plakjes, besprenkel met een beetje olijfolie en bak deze de laatste 5 minuutjes mee in de oven. Maar ongeroosterd kan natuurlijk ook.

oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte

oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte

Een heerlijke Franse klassieker, deze eieren die je bereid in schaaltjes in de oven.
Afdrukken Pin
Gang: Ontbijt
Keuken: Frans
Trefwoord: makkelijk, oven, pasen
Voorbereidingstijd: 2 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 12 minuten
Porties: 2 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • boter om in te vetten
  • 2 eetlepels vulling naar keuze b.v. gerookte zalm, fijn gesneden bieslook, reepjes ham, basilicum

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de schaaltjes in met boter.
  • Schep in elk schaaltje en eetlepel creme fraiche. Bestrooi met zout en peper. Voeg de vulling naar keuze toe. Gebruik je kruiden, houd dan nog wat achter om er boven op te strooien. Breek er voorzichtig het ei boven (houd de dooier heel!) en bestrooi nogmaals met peper en zout. Bestrooi eventueel met nog wat van de kruiden.
  • Vul de braadslee met kokend water zodat de bakjes tot de helft onderstaan. Schuif de braadslee in de oven en laat de eieren 10 minuten garen (de dooier blijft dan zacht).
Delen op Facebook

Bewaar het recept voor oeuf en cocotte op Pinterest:

oeuf en cocotte

Summary
recipe image
Recipe Name
Oeuf en cocotte
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Tags

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Wini schuster

    O dit lijkt me heerlijk Anne Marie dit ga ik gauw een keer uit proberen.
    Had gisteren vier eieren met een breukje in de nieuw gekochte doos zitten.
    Dus een mooie reden om dat te doen.
    Fijn dat het weer is opgelost en ik weer op je site kan kijken.??

  2. Karin van Dam

    Heerlijk is weer eens wat anders bij het paasontbijt

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*