Home » Een dagje naar Salzburg

Een dagje naar Salzburg

Tijdens onze vakanties in Mittersill (Oostenrijk) plannen we altijd wel een dagje naar Salzburg. Dé dichtstbijzijnde echt grote stad en altijd veel te zien en beleven. Hoewel de afstand maar iets meer dan 100 kilometer bedraagt ben je toch bijna twee uur onderweg. Reizen in Oostenrijk is ‘slow’. Ik geef je de leukste tips voor een dagje naar Salzburg!

Een dagje naar Salzburg: historisch centrum

Het centrum van Salzburg, de altstadt, staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is compact en goed te bewandelen! Je kunt er gezellig winkelen en af en toe gaan zitten op een terrasje voor ‘kaffee mit kuchen’ of een koud glas bier!

Salzburg is ook de stad van The Sound of Music, dus ben je fan van de film, dan zit je hier goed! Je kunt verschillende plekken uit de film bezoeken, zoals de Mirabellgarten (zie hieronder) of het glazen paviljoen bij kasteel Hellbrun. Herken je die nog van de romantisch scene tussen Liesl en Rolf? Je kunt zelfs een Sound of Music panaroma bustour doen! Meer tips lezen over Sound of Music locaties in Salzburg?

Mirabellgarten

De Mirabellgarten ligt rondom Schloss Mirabel. Gebouwd in 1606 en in 1864 aan de stad geschonken door Keizer Franz Josef. Je vindt het slot en de tuinen aan de noordkant van de rivier de Salzach, de overkant van de Altstadt.

In de beroemde tuinen zong gouvernante Maria uit The Sound of Music het lied Do-Re-Mi. Met van gordijnen geknipte speelkleren gaat zij met de kinderen naar het park. Je herkent gelijk de mooi hagen, spuitende fonteinen, beelden en bloemenpracht uit deze film uit de jaren ’60!

Een dagje naar Salzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg is een vesting boven de stad. Wandel naar boven (zo’n 20 minuten stevig doorlopen) of neem het treintje naar de top. Naast het prachtig uitzicht is ook een bezoek aan de vesting zelf de moeite waard.

Boven vind je een restaurant en een grote souvenirwinkel. Via de kanonsgaten in de muur heb je prachtige uitzichten over de stad.

Een dagje naar Salzburg

Mozart

Zeg je Salzburg dan zeg je Mozart. Overal in de stad kom je de beroemde componist wel tegen. Zijn geboortehuis (1756) staat aan de Getreidegasse en op de Mozart Platz vind je zijn standbeeld. En natuurlijk koop je hier de beroemdste en lekkerste chocolaatjes van Salzburg: de Mozartkugel. Het geboortehuis kun je ook bezoeken.

Een mozartkugl is een bonbon met een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen nog van hazelnoot en amandel en een buitenkant van chocolade. De originele zijn van Fürst (uit 1890 – met zilver-blauwe verpakking), de meest verkochte zijn echter van Mrirabell en Reber (goud-rode verpakking).

Een dagje naar Salzburg

Haus der Natur

Op een regenachtige dag bezoeken we graag het Haus der Natur. Een groot en interactief museum voor wetenschap en natuurgeschiedenis. Er is hier zoveel te zien en te doen dat je wel een paar uurtjes zoet bent!

Een dagje naar Salzburg met de SalzburgerLand Card

Heb je een SalzburgerLand Card dan zijn veel attracties in Salzburg inbegrepen. Van Schloss Hellbrun tot Hohensalzburg en ook het museum. Zelfs het openbaar vervoer is gratis. Aanrader dus! In dit artikel vertel ik meer over deze handige kortingskaart

Ben jij weleens een dagje naar Salzburg geweest? Heb je nog leuke tips ter aanvulling?

Meer Oostenrijk:

Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids

Bewaar deze tips voor een dagje naar Salzburg op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Handige tips!
    Salzburg is een van mijn favoriete steden dus ik snap goed dat je vaker terugkomt ?

  2. Wat gaaf dat je naar deze stad geweest bent! Ik zou er echt om een reden heen willen, namelijk die overheerlijke mozart-kugeln (waarvan ik niet zou weten hoe je dat uitspreekt, maar dat terzijde). Ik moet gewoon een keer de originelen proberen en waar kan dat beter dan in Salzburg? En nu heb ik nog een goede reden om te gaan, want I like the Sound of music (L).
    Heb jij je al eens gewaagd aan zelfgemaakte mozart-kugeln? Ik heb nog niet echt een geschikt recept kunnen vinden helaas.

  3. Wat een leuke site! Net ontdekt en nog lang niet uitgekeken. Weet je toevallig ook een mooie en goede kookwinkel in Salzburg? zoja, dan ben ik enorm benieuwd.
    Dankjewel! Maria

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*