Home » Guggenheim museum Bilbao (Spanje)
Guggenheim museum Bilbao

Guggenheim museum Bilbao (Spanje)

Mijn man en ik (en Bodhi in beginnende mate) zijn fan van musea voor moderne kunst. In Nederland bezoeken we graag museum Voorlinden in Wassenaar, het Stedelijk museum in Amsterdam en de Kunsthal in Rotterdam. Maar het allermooiste museum voor moderne kunst dat we ooit hebben bezocht is het Guggenheim museum Bilbao. We bezochten het nu al twee keer tijdens onze reizen naar Spanje.

Guggenheim museum Bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao is één van de drie Guggenheim musea over de wereld (de andere twee bevinden zich in Venetië en New York). Het museum is nog niet zo oud (geopend in 1997) en zorgde voor een grote toeristische aantrekkingskracht van de stad Bilbao. Dat overigens sowieso een bezoek meer dan waard is.

Guggenheim museum Bilbao

Het gebouw

Het gebouw is al een kunstwerk op zich en ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. De schubvormige titanium platen schitteren je tegemoet in de zon. De bouwstijl – deconstructivisme – zorgt voor een verwarrende collectie ogenschijnlijk willekeurige vlakken en lijnen die de indruk wekken dat de constructie elk moment in elkaar kan zakken.

Guggenheim museum Bilbao

Tentoonstellingen in het Guggenheim

De 10.560 vierkante meter tentoonstellingsruimtes zijn verdeeld over drie etages rond het centrale atrium. Ze zijn met elkaar verbonden met wandelpaden, door glazen liften en door verschillende “traptorentjes”.

De collectie kent permanente en tijdelijke tentoonstellingen en bevat kunstwerken van artiesten als Andy Warhol, Salvador Dali, Richard Serra en Picasso.

Guggenheim museum Bilbao

Favoriete kunstwerken in het Guggenheim museum

Een deel van de kunst is zelfs gratis te bewonderen want deze staan buiten bij het gebouw. Zoals ‘Puppy’ van Jeff Koons, een 12 meter hoge pup bekleed met 70.000 bloemen.

Of de enorme negen meter hoge metalen spin ‘Maman’ van Louise Burgeois, altijd goed voor een fotogeniek plaatje.

Guggenheim museum Bilbao

Matter of time van Richard Serra

Een complete hal is ingericht voor dit enorme kunstwerk van de Amerikaan Serra. Zeven constructies van gebogen staal waar je kris kras doorheen kunt lopen. Of eigenlijk moet ik zeggen: het kunstwerk is gemaakt voor de hal. In de grootste museumzaal ter wereld refereert ‘matter of time’ naar de tijd die je als bezoeker nodig hebt om door het werk heen te lopen. Maar ook naar de belevingstijd en de ervaring. Om jezelf een beeld te vormen van het gehele kunstwerk moet je je herinneringen combineren met wat je op dat moment ziet.

Guggenheim museum Bilbao

Tulpen van Jeff Koons

Een bundel van zeven – 5 meter lange – van roestvrij staal gemaakte tulpen, voorzien van een gekleurde spiegelende  coating. Koons heeft de tulpen ontworpen als een soort ballonnen, waardoor zij een gevoel van gewichtloosheid moeten oproepen die contrasteert met het zware materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

Openingstijden en entree Guggenheim museum

Het Guggenheim Bilbao is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 20:00 uur. Kom vroeg om lange wachtrijen te voorkomen of koop je kaarten online (€13,00 voor volwassenen)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Wow Anne-marie,

    Wat ziet het er gaaf uit daar. De bestemming stond al op mijn lijstje, maar komt nu meer boven aan te staan haha! Die puppy is ook zo cute 🙂

    Fijne vakantie nog!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*