Home » Duurzaam en goed eten bij osteria La Lotteria

Duurzaam en goed eten bij osteria La Lotteria

Onlangs was ik te gast bij restaurant ‘La Lotteria’, Italiaans voor ‘de loterij’. Niet geheel toevallig, want deze Italiaanse osteria bevindt zich in het onlangs geopende pand van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam-Zuid. In dit meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland kun je vanaf nu dus terecht voor heerlijke, eerlijke en betaalbare Italiaanse gerechten!

La Lotteria

Duurzaam

In een duurzaam gerenoveerd gebouw hoort natuurlijk ook een duurzame keuken. De koks gebruiken dan ook lokale en seizoensgebonden producten, om voedselverspilling tegen te gaan.  De ingrediënten en wijnen zijn zoveel mogelijk biologisch en Fairtrade. Wat er dagelijks overblijft wordt geschonken aan de Buurtbuik, een sociaal initiatief waar mensen die minder bedeeld zijn elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen koken en met elkaar kunnen eten.

Leerlingen van The Colour Kitchen doen bij La Lotteria praktijkervaring op en worden daarin begeleid door ervaren koks. Bij The Colour Kitchen krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans hun talenten te ontwikkelen in de vorm van een horecaopleiding.

Daarnaast wordt in La Lotteria kraanwater geschonken in zelfgevulde glazen flessen voor € 1,50 per fles. Van dit geld krijgen mensen die dit verdiend hebben een gratis diner aangeboden. Die zij op hun beurt weer mogen doorgeven aan iemand anders die een beloning heeft verdiend. Een mooi initiatief!

La Lotteria

Lekker eten

Duurzaam, fair trade, biologisch,  sociaal-maatschappelijk verantwoord…. Maar laten we vooral niet vergeten dat je bij La Lotteria ook gewoon heel lekker kunt eten. In Italie is een osteria een buurtonmoetingsplek waar buurtbewoners en toeristen een hapje kunnen eten. Deze functie heeft La Lotteria ook voor Amsterdam-Zuid. Op de kaart staat voor ieder wat wils: antipasti, pasta, pizza of panini!

Wij kregen deze avond een soort proeverij van de kaart. Tijdens de ontvangst waren de stukken pizza (goede dunne bodem!) veelbelovend. Verder kregen we heerlijke antipasti (met heerlijke kazen als provolone, talleggio en fontina!), ravioli met ricotta en spinazie, een kalfsschnitzel met ansjovis en kappertjes en heerlijke tiramisu en limoncello cheesecake toe! De volledige menukaart vind je hier.

La Lotteria

Pand Goede Doelen Loterijen

Voor het eten kregen we nog een korte rondleiding door het pand van de Goede Doelen Loterijen. Indrukwekkend! Zo zijn er op het pand bijna 1000 zonnepanelen bevestigd en wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt (o.a. voor de toiletten). Er is een groene daktuin met bijenkast en overal wordt gebruik gemaakt van led-verlichting met sensoren. Er is een tv-studio en auditorium, waar ook buurtbewoners of de goede doelen gebruik van mogen maken.

La Lotteria

La Lotteria

Beethovenstraat 200
Amsterdam

Ik ben uitgenodigd om in dit restaurant te komen eten. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*