Gambas al ajillo of garnalen met knoflook

Een van de lekkerste Spaanse tapas vind ik de gambas al ajillo ofwel garnalen met knoflook. En dan vooral heerlijk dippen met vers brood in die smaakvolle knoflook olie. Ik bestel het altijd wanneer ik in Spanje ben. Maar je maakt het ook heel gemakkelijk thuis!

Boska plankjes

Tapasschaaltjes en -plankjes

Het leukste is het natuurlijk om de gambas al ajillo te serveren in van die typische tapasschaaltjes. Die koop je bijvoorbeeld hier of hier.

Ik serveerde de schaaltjes op deze superleuke kaasplankjes van Boska. Die dus ook prima als tapasplankje kunnen dienen!

gambas al ajillo

Brood

Serveer ciabatta, knapperig stokbrood of – zoals ik deed – in de grillpan gebakken platbrood bij de gambas al ajillo. Lekker warm en vers, wat wil je nog meer? Het recept is dat van dit naanbrood, alleen laat ik dan de knoflook en de kruidenolie weg.

Wil je nog meer (gemakkelijke) tapas op tafel zetten? Denk dan bijvoorbeeld aan schaaltjes met olijven, plakjes fuet, gebrande amandelen, Serrano ham, Manchego kaas, gebakken champignons met knoflook en blokjes of puntjes aardappeltortilla.

gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Wat heb je nodig (4 personen)

  • 500 gram diepvries gepelde rauwe garnalen (tijgergarnalen of gamba’s)
  • 4 tenen knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • 1 rode peper of gedroogde chilipeper
  • (eventueel) scheutje witte wijn
  • Zout
  • Eetlepel fijngehakte peterselie (paar takjes)

4 tapasschaaltjes

Snijd de peterselie fijn en laat de garnalen ontdooien.

Snijd de de knoflook en de rode peper in dunne plakjes. Verwarm de olie in een wok of grote koekenpan en bak hierin zachtjes de knoflook en de peper aan. Voeg de garnalen toe en bak op middelhoog vuur in ca. 4 minuten gaar. Blus eventueel af met een scheutje witte wijn en laat nog even kort inkoken.

Verdeel de garnalen met de olie over de tapasschaaltjes en strooi er wat zout en de fijngehakte peterselie over.

Serveer met brood om te dippen.

Summary
recipe image
Recipe Name
Gambas al ajillo
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

4 Comments

  1. Karin van Dam

    Wat een heerlijk zomers recept. Ik ben gek op alles wat met garnalen te maken heeft. Ik ga dit zeker op een zomerse dag maken. Wij gaan niet met vakantie maar dit recept zal ongetwijfeld een vakantie gevoel geven.

  2. heerlijk!! ik maak dit ook wel eens omdat mijn man er ook gek op is en dan is het echt genieten 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge