Home » Banoffee pie

Banoffee pie

Voor een verjaardag maakte ik laatst de beroemde Britse banoffee pie. En hoewel de combi banaan, karamel, walnoot en slagroom vast vele harten sneller doen kloppen vond ik er niets aan. Veels te zoet. En te veel. En te machtig. Maar omdat ik de ergste niet ben, geef ik jullie graag het recept. Het is een tijdrovend recept, dus begin hier niet aan vlak voor de visite komt!

Banoffee pie

Banoffee pie

Wat heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 225 gram bloem
  • snufje zout
  • 100 gram boter
  • Beetje ijskoud water

Voor de vulling:

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk
  • 3 bananen
  • 100 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker

Voor de topping

  • 100 gram walnoten of pecannoten
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels water

Springvorm (24 cm.)

Maak van het blikje gecondenseerde melk dulce de leche (let op! dit kost tenminste 3 uur tijd + afkoelen).
dulce de leche

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal voor het deeg de bloem met het zout en de boter tot kruimels in een keukenmachine. Druppel er zoveel water bij tot het net mooi aan elkaar blijft hangen. Laat het deeg in plasticfolie 30 minuten rusten in de koelkast. Vet een springvorm in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de vorm. Prik de bodem met een vork vol gaatjes. Bak het deeg in de oven in 30 minuten goudbruin. Laat de bodem helemaal afkoelen.

Maak terwijl de bodem afkoelt de gekarameliseerde noten. Doe 4 eetlepels suiker met 2 eetlepels water in een steelpannetje en zet dit op middelhoog vuur. Laat rustig karamelliseren, ga pas roeren als de suiker begint te verkleuren. Als de karamel een mooie kleur heeft (niet te licht, niet te donker) kun je de noten erdoorheen roeren. Laat de noten afkoelen op een bord.

Klop de mascarpone los, voeg de slagroom en poedersuiker toe en klop stijf. Bedek de taart met een dikke laag room. Pel de bananen, snij in plakjes in de lengte en verdeel deze over de roomlaag. Verdeel de inhoud van het blikje karamel over room/banaan laag. Verdeel tot slot de gekaramelliseerde walnoten over de taart.

6 Comments

  1. Klinkt heerlijk. Het gekke is dat ik bijna nooit zoetigheden bak. Misschien toch maar eens doen.

  2. Deze taart staat al heel lang op mijn wishlist, toch maar eens maken!

  3. Hmm deze heb ik ooit in (jawel) Spanje gegeten toen ik er woonde voor een stage (na al die tapas wil je soms wat anders ;)) heerlijk maar inderdaad mega zoet

  4. Zoals ik al zei was het voor mij iets te veel van het goede! Maar je kunt natuurlijk een heeeeel klein stukje nemen!

  5. Is die van wishlist van jou ook zo lang 🙂

  6. Geef mij dan toch maar tapas hoor!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*