Home » Hoe vers is vers in de supermarkt
hoe vers is vers

Hoe vers is vers in de supermarkt

Je wordt er mee om de oren geslagen, met de term ‘vers’ in de supermarkt. Van vis tot pizza en van groente tot pasta. Maar hoe vers is vers nu eigenlijk? En wat betekent vers? Ik zocht het uit!

Verse appel?

Hoe vers is vers? En wat is het eigenlijk?

Vers kent in de voedingsindustrie verschillende definities. Van Dale online zegt over ‘vers’: nieuw, niet oud. Je zou het letterlijk kunnen opvatten als ‘pas bereid’ of ‘pas geoogst, gevangen of geslacht’.  Natuurlijk is vers fruit duidelijk wat anders dan fruit uit blik. Dat is voor iedereen wel duidelijk. Toch kan jouw ‘verse’ appel na het oogsten nog zo’n 10 maanden gekoeld bewaard worden. Eigenlijk koop je alleen in september appels vers van de boom. Een appel die je koopt in juni is 10 maanden oud…. Kun je dan nog wel spreken van vers fruit?

pistachepesto

Zonder conserveermiddelen

Vers wordt ook vaak gebruikt in de definitie van ‘weinig bewerkt’ of ‘zonder conserveermiddelen’. Zoals bijvoorbeeld verse pesto uit het koelvak. Of versgeperst sinaasappelsap. In principe zijn dit producten die wat mij betreft wel de term mogen gebruiken. Er zit namelijk niets in wat er niet in hoort en het scheelt jou de moeite van het persen of bereiden. En in tegenstelling bijvoorbeeld een potje pesto zitten er geen conserveringsmiddelen in.

Gedroogd, ingeblikt en bevroren

Vers kan ook een aanduiding zijn voor ‘niet ingeblikt, niet bevroren, niet gedroogd’. Zoals bijvoorbeeld verse vis versus tonijn in blik, vers bladerdeeg versus diepvries en verse pasta versus gedroogde pasta. Of gedroogde kruiden bijvoorbeeld in plaats van verse kruiden in het koelvak.

Vaak is drogen, inblikken of bevriezen een methode om producten langer te kunnen bewaren. Het betekent niet dat conserveren persé een minder gezond product oplevert. Diepvriesgroente schijnt vaak zo snel na oogsten te worden ingevroren dat ze vaak meer voedingsstoffen bevatten dan de verse groente die je koopt in het groenteschap.

En vergis je niet: een verse pizza heet alleen zo omdat deze niet ingevroren is. Op de pizza kan dan nog gewoon tonijn of ananas uit blik zitten. Ik kwam zelfs de term ‘vers belegde pizza’ tegen. Geen idee wat ik daarvan moet maken?

En denk je echt dat jouw verse vis – bijvoorbeeld die tilapia – zo uit Thailand is komen vliegen? Veel ‘verse’ vis is eerder ingevroren geweest. En dus echt niet veel verser dan vis uit de diepvries.

Kwaliteit

De term vers wordt tegenwoordig vooral gebruikt – of misschien wel misbruikt – als een soort van keurmerk voor kwaliteit of gezond. En daar kun je je vraagtekens wel bij zetten. Want is een verse pizza nu echt gezonder dan eentje uit de diepvries? Het is tevens een fabel dat verse pasta beter, lekkerder of gezonder is dan gedroogde pasta. Neemt niet weg dat zelf pasta maken een leuke bezigheid is!

Omdat we vers zo belangrijk vinden – want gezond en kwalitatief – wordt de term te pas en te onpas gebruikt. Met vaak totaal nietszeggende resultaten. Maar hé, de consument ziet het woordje ‘vers’. Dus zie je op de verpakkingen kreten als ‘versgeperst’, ‘vers van de boer’ en ‘vers van het mes’.

Uitzondering op de vers definities is die voor verse kaas. Verse kaas is kaas die niet of nauwelijks gerijpt is. Denk aan mascarpone, ricotta, mozzarella, feta en verse roomkaas.

hoe vers is vers

Onzin

Na wat rondspeuren kwam ik ook ‘verse’ producten tegen waarvan ik geen idee heb waarom ze deze benaming verdienen. De AH verse gevulde koeken bijvoorbeeld bevatten gewoon conserveermiddelen. En ik kan nergens terugvinden wanneer deze koeken dan vers gebakken zijn. Iedere koek wordt namelijk ooit een keer vers gebakken….

En ik snap eigenlijk ook niet zo goed waarom zowel AH als Jumbo hun kant-en-klaar maaltijden ‘verse maaltijden’ noemen. Het is al bereid, meerdere dagen houdbaar, wat is er dan zo vers aan?

Zoals ik wel vaker zeg is het zaak om altijd goed op te letten op voedingclaims en de etiketten te lezen. Ik schreef hiervoor eerder ook al een handige handleiding etiketten lezen!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

  1. Wat een heerlijk artikel, Anne-Marie! Je moet in de supermarkt echt je koppie erbij houden om niet in de marketingtrucjes te trappen. Kan je veel geld schelen als je er niet aan toegeeft. Ik vind die ‘verse’ pizza’s trouwens nooit lekker, doe me dan maar een lekker smerige uit de diepvries. Of helemaal zelfgemaakt, natuurlijk.

  2. Odette Krijthe

    Leuk artikel! Ik heb m gedeeld. Vers is echt zo’n kreet die overal te pas en te onpas voor gebruikt wordt. Ik vind wat ik zelf maak vers, en wat ik direct van de producent gekocht heb. Verder gebruik ik de term niet zoveel.

  3. Dit zijn enorm belangrijke zaken die meer mensen moeten weten. Graag delen!

  4. Sinds ik een paar groenteplanten in de tuin heb ben ik me bewust van het verschil. Eerst wist ik het namelijk gewoon niet.

    De biologische courgette die ik normaal koop is echt een slap ding vergeleken met wat ik nu uit m’n tuin haal. Die dingen zijn zo fris dat je ze zelfs rauw kunt eten.

    Maargoed is niet altijd beter om vers te eten. Mn appelboom geeft appels die echt een tijd moeten liggen voor ze lekker zijn.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*