Home » Saté ayam Madura (uit: De bijbel van de Indonesische keuken)
saté ayam Madura

Saté ayam Madura (uit: De bijbel van de Indonesische keuken)

De Indonesische keuken, je zou er boeken vol over kunnen schrijven. Dat deed Maureen Tan dan ook! Haar ‘De bijbel van de Indonische keuken’ is dan ook een must have voor iedere liefhebber! Ik maakte uit haar boek de saté ayam Madura.

bijbel van de indonesische keuken

De bijbel van de Indonesische keuken

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat ’tweede kind’ betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet. Het boek ‘De bijbel van de Indonesische keuken’ is een mooi vervolg!


Het prachtige kookboek voert je mee langs de eilanden. Zo leer je al reizende de keukens kennen van Sumatra, Kalimantan, Java (verdeeld over West, Midden en Oost), de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea. Zelf bezocht ik vorig jaar de eilanden Java en Bali. Vooral van Java heb ik goede culinaire herinneringen. En op Bali deed ik zelfs een kookworkshop!

saté ayam Madura

Pittige saté

Van Maureen mocht ik een recept uit haar boek koken. Ik vroeg om iets pittigs, en dat heb ik gekregen! In dit recept uit Madura (een eiland ten noorden van Oost-Java) gaan maar liefst 5 pittige pepertjes! De meeste ingrediënten had ik gelukkig in huis, alleen voor de petis udang (een pasta van gekookte hele garnalen) moest ik even naar de Aziatische supermarkt.

saté ayam Madura

Sate ayam Madura

Wat heb je nodig (ca. 4-6 personen):

Ingrediënten

  • 750 gram kipdijfilet inblokjes
  • 100 ml + 3 eetlepels ketjap manis
  • sap van 2 limoenen
  • zout en peper
  • olie om in te bakken
  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 3 sjalotten, in dunne plakjes
  • 3 lomboks, in fijne ringen
  • 2 rawits, in fijne ringen
  • 2 kaffirlimoenblaadjes
  • ½ eetlepel petis udang
  • ½ eetlepel trassi
  • 200 gram geroosterde vliespinda’s
  • ½ eetlepel palmsuiker

Verder nodig: satéstokjes, vijzel of keukenmachine, grillpan

Meng de kip met 100 milliliter ketjap manis en het sap van 1 ½ limoen en kruid royaal met zout en peper. Dek de schaal af met en laat minimaal 2 uur maar liefst langer marineren.

Rijg de kip aan de satéstokjes en houd daarbij de overgebleven marinade apart. Dek de schaal af en zet koel weg totdat je de saté gaat bereiden.

Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit er de knoflook, sjalot, lomboks, rawits, trassi, petis undang en het kaffirlimoenblad ongeveer 5 minuten in. Maal de ingredienten in een vijzel samen met de vliespinda’s tot een fijne boemboe (of gebruik een keukenmachine)

Breng in een steelpan op middelhoog vuur de boemboe met 250 milliliter water aan de kook. Voeg het palmsuiker toe. Neem de pan van het vuur en roer de overige ketjap manis en het overige limoensap erdoor. Vind je de saus te dik, dan kun je nog wat extra water toevoegen.

Gril de saté in een hete ingevette grillpan in porties in 7-9 minuten goudbruin en gaar. Kwast ze tussentijds in met de achtergehouden marinade.

Lepel er wat van de satésaus over en serveer direct.

Bewaar dit recept voor saté ayam madura op Pinterest:

Sate ayam madura

Summary
recipe image
Recipe Name
Saté ayam Madura
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*