Een poosje geleden kocht ik bij Sostrene Grene een leuke siliconen madeleinevorm, en maakte daar natuurlijk de klassieke madeleines mee (en varianten met pumpkin spice en matcha!). Maar omdat ik nu eenmaal meer van het hartige dan het zoete ben, bedacht ik een variant voor hartige madeleines!
Goddelijk
Ik kan je vast vertellen: missie geslaagd. Anders hadden ze natuurlijk ook niet online gekomen. Ze zijn zelfs zo goddelijk lekker, dat het maar goed is dat je er met dit beslagje maar ca. 10-12 kunt maken. Je eet ze achter elkaar op! Gelukkig zijn ze ook nog eens heel makkelijk te maken en in een kwartiertje klaar, dus dat doe ik dan ook regelmatig.
Mijn madeleinevorm is dus van siliconen, en werkt perfect. Traditioneel zijn ze van metaal. Je kunt er met deze vorm maar zes tegelijk bakken. Koop er twee of laat de madeleines even tien minuutjes afkoelen, wip ze eruit en bak de volgende lading. Werkt ook prima! Was je al bekend met de geschiedenis van de madeleine?
In the mix!
Varieer voor deze hartige madeleines gerust met de kaas en kruiden. Bijvoorbeeld geitenkaas en fenegriek. Of gruyere en bieslook. Ik heb ze ook al gemaakt met oude kaas en fijngesneden zongedroogde tomaatjes. Ook heel geslaagd!
Hartige madeleines
Wat heb je nodig (10-12 stuks):
Ingrediënten
- 45 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 80 gram Griekse yoghurt
- 1 ei
- Zout en peper
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel fijngehakte rozemarijn
- Boter om in te vetten
Extra: bakvorm voor madeleines
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de madeleinevorm in met boter.
Mix de bloem, bakpoeder, ei en yoghurt met een garde of handmixer glad. Breng op smaak met zout en peper. Schep er nu de geraspte kaas en rozemarijn door.
Schep met een lepel het beslag in de vorm en bak de madeleines in ca. 12 minuten in de oven tot ze goudbruin van kleur zijn.
Ik zag dat Sostrene Grene de bakvorm niet meer heeft. Deze is nog wel handiger (want 18 tegelijk!)