Bij het tv programma ‘Binnenste buiten‘ had ik gezien hoe je zelf zogenaamde eetbare ‘parels’ van vloeistoffen kunt maken. Dat wilde ik eens proberen! Ik bedacht dat het wel tof zou zijn om parels te maken van jus d’orange, en deze te gebruiken in een moderne versie van de mimosa, een mimosa 2.0 met eetbare parels! Leuk om te serveren met Pasen bijvoorbeeld.
Mimosa met eetbare parels
Mimosa is de naam van een cocktail gemaakt uit champagne en gekoeld citrusvruchtensap, doorgaans sinaasappelsap. De cocktail is vernoemd naar de geelbloemige plant mimosa. In Spanje wordt de combinatie van mousserende wijn en sinaasappelsap al eeuwenlang gedronken. Hier gebruiken ze natuurlijk cava, de Spaanse mousserende wijn en gebruiken ze verse jus d’orange van de sinaasappels die overal groeien. Benieuwd naar het originele recept voor mimosa en het verhaal erachter?
Eetbare parels
Eetbare parels maak je van agar agar (een plantaardige versie van gelatine). Agar agar is gemaakt van algen. Door de gelerende vloeistof te druppelen in ijskoude zonnebloemolie en deze vervolgens af te spoelen krijg je stevige en smakelijke bolletjes sinaasappelsap! Die het heel leuk doen in je glas bubbels! Ik maakte een handige video voor Instagram. Agar agar koop je o.a. bij de toko of natuurwinkel.
Popping mimosa
De term popping wordt veel gebruikt bij het populaire drankje bubble tea. Dit is een combinatie van thee, melk, vruchtensiroop en tapiocaballetjes. Tapiocaballetjes ‘poppen’ open en hebben binnenin vaak een vloeistof met smaakje. De eetbare parels in deze mimosa zijn echter compact en smaken naar sinaasappel.
Mimosa 2.0 met eetbare parels

Mimosa 2.0 met eetbare parels
Wat heb je nodig:
- Glazen maatbeker
- Spuitflesje
Ingrediënten
- 100 ml sinaasappelsap
- 1 theelepel agar agar
- 250 ml zonnebloemolie
- Prosecco of cava
Aan de slag!
- Plaats de zonnebloemolie in een maatbeker ca. 2 uur in de vriezer.250 ml zonnebloemolie
- Verwarm de sinaasappelsap in een steelpan. Roer de agar agar door de warme vloeistof en breng verder aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.100 ml sinaasappelsap, 1 theelepel agar agar
- Laat de sinaasappelsap een paar minuutjes afkoelen. Giet over in een spuitflesje. Haal de olie uit de vriezer en spuit voorzichtig druppels in de koude olie. Je ziet dat de parels gevormd worden.
- Giet de parels met olie door een zeef (de olie kun je opnieuw gebruiken) en spoel de parels voorzichtig af met water.
- Bewaar de parels voor gebruik in een afsluitbaar bakje in de koelkast.
- Verdeel de parels over vier glazen en vul af met cava of prosecco.Prosecco of cava