Maak van een simpele chocoladereep, of restjes chocolade van Pasen, mooie chocoladeflikken die je ook heel leuk cadeau kunt geven! Je kunt de chocoladeflikken met van alles ‘beleggen’, van noten tot suikergoed en (gedroogd) fruit.
Herkomst van de chocoladeflikken
De flik was een soort chocolaatje dat werd geproduceerd door de Amsterdamse chocoladefabriek van Caspar Flick, die rond 1745 werd gestart. Over Flick zelf is verder niets bekend. Zijn fabriek, later onder de naam Erven Caspar Flick & Co, bestond tot 1923. Flikje was inmiddels al een soortnaam geworden. Flikjes werden door diverse winkeliers nagemaakt en en in 191 meldde een krant zelfs dat de Amsterdamse chocoladefabriek vier winkeliers verbood namaakflikjes te verkopen.
Bron: etymologiebank
Studentenflikken
Deze chocoladeflikken worden zo genoemd omdat ze een selectie studentenhaver bevatten. En deze notenmelange wordt weer studentenhaver genoemd omdat noten eten goed is voor je hersenen en deze snack studenten dus slimmer maakt.
Musketflikken
Mustketflikken zijn chocoladeflikken met musketzaad. Musketzaad, ook wel discodip of suikermuisjes genaamd, is suikergoed dat voor garnering wordt gebruikt en bestaat uit kleine, harde balletjes suiker. Musketzaad wordt in verschillende kleuren gemaakt. Daar wordt je toch vrolijk van? Ik hou van die knapperige bolletjes, vooral op een softijsje!
Chocoladeflikken met gevriesdroogd fruit
Heel lekker in combi met (pure) chocolade zijn gevriesdroogde frambozen! Maar je kunt natuurlijk ook andere soorten gevriesdroogd of gedroogd fruit gebruiken.
Geboorteflikken
Maak voor de pas bevallen moeder een leuk doosje met geboorteflikken, met roze of blauwe muisjes. Dit staat het leukste met witte of melkchocolade.
Siliconenmal
Je kunt de flikken uit de losse hand maken (is nog best lastig om dat netje te doen) of – net als ik – een siliconenvorm borstplaat– of bonbonvorm gebruiken. Ze worden dan echt super strak rond! Mijne heeft een doorsnede van 1,5 cm en ik kan er 12 flikken mee maken. Als je ervoor kiest het uit de losse hand te doen kun je ook een wegwerp spuitzakje gebruiken waar je een piepklein puntje vanaf knipt.
Chocoladeflikken

Chocoladeflikken
Wat heb je nodig:
- Siliconen mal
- pan
Ingrediënten
- 100 gram chocolade puur, melk of wit
- musketzaadjes
- notenmix pistache, amandel, walnoot, hazelnoot
- muisjes
- gevriesdroogd fruit
Aan de slag!
- Smelt de chocolade au-bain-marie door het smeltpannetje boven een pan met een laagje kokend water (op laag vuur) te hangen.100 gram chocolade
- Voor de lekkerste chocolade moet je deze 'tempereren'. Ik doe dat meestal door 3/4 van de chocolade te smelten en de laatste 1/4 van het vuur af er door te roeren totdat alle chocolade gesmolten is.
- Verdeel de chocolade met een lepeltje over de vorm. Tik met de vorm op het aanrecht om de chocolade goed te laten uitvloeien.
- Bestrooi naar wens met noten, gedroogd fruit, musketzaadjes of muisjes.musketzaadjes, notenmix, muisjes, gevriesdroogd fruit
- Laat in de koelkast minimaal 2 uur hard worden.