Home » Solán de Cabras, water uit de oudste bron ter wereld
Solán de Cabras

Solán de Cabras, water uit de oudste bron ter wereld

Hoewel ik graag wijn drink bij het eten, serveer ik daar ook altijd water bij. En dan bij voorkeur mineraalwater van Solán de Cabras. Om de mooie blauwe fles, maar ook om de geschiedenis die er achter zit. Het mineraalwater komt namelijk uit de oudste bron ter wereld! Ik vertel je er alles over.

Solan de Cabras bron

Solán de Cabras – een stukje geschiedenis

In het Spaanse Cuenca (Castilië-La Mancha) ligt ingekapseld tussen steile bergwanden de bron. Eerste vermeldingen ervan in de literatuur komen uit 1500. De Romeinen bouwden er thermale bronnen. Niet zo gek als je bedenkt dat het water super zuiver is en een constante temperatuur heeft van 21 graden. Erg plezierig in de koude winters in de bergen!

In 1764 krijgt Solán het officiële predikaat ‘medicinaal’ van de Spaanse overheid. Koning Carlos 3 liet in 1775 zelfs een weg bouwen naar de bron, die tot dan toe zeer moeilijk bereikbaar was. In 1790 benoemde de volgende Koning Carlos 4 de bron  tot ‘een plek voor speciaal publiek gebruik’ en werd zo een kuuroord voor zieke mensen. Ook de koninklijke familie bezocht regelmatig de baden. Het water heeft ook een koninklijke titel, te herkennen aan het kroontje op de fles.

In 1873 werd begonnen met het bottelen van het water in glazen flessen van 10 liter. Die gingen met paard en wagen naar Madrid om daar in de apotheek verkocht te worden. Tot 1978 was Solán de Cabras – later ook in literflessen – alleen te koop bij de apotheek. Tegenwoordig kunnen we gewoon in de supermarkt een iconische blauwe fles in ons wagentje leggen. Eigenaar van de bron is tegenwoordig de grootste brouwer van Spanje, Mahou San Miguel.

Solan de Cabras

3600 jaar van regendruppel naar fles

Solán de Cabras betekent letterlijk: drinkplaats voor geiten. De inheemse geitjes werden getrokken door het heerlijke zuivere water van de bron. Het was dan ook een geitenhoeder die de vermeende geneeskrachtige werking ontdekte, toen zijn zieke geiten genazen nadat ze uit de bron hadden gedronken.

De natuurlijke bron ligt op 900 meter diepte. Het traject van een regendruppel die op de grond valt tot weer uit de bron naar boven duurt 3600 jaar en wordt door acht verschillende grondlagen gezuiverd en verrijkt met sporen en mineralen. Het water bevat dan ook hoge natuurlijke doses van magnesium en andere mineralen.

Lekker watertje!

De zachte smaak van het water laat gerechten en wijnen perfect tot hun recht komen. Het werd dan ook gedurende drie opeenvolgende jaren als beste beoordeeld op smaak door chefs en sommeliers met de ‘Superior Taste Award‘. Het water is verkrijgbaar in diverse formaten en in zowel glas als pet flessen.

Bekijk ook vooral deze prachtig virtual reality film over het ontstaan van Solán de Cabras.

Solan de Cabras Pink Ribbon

Solán de Cabras en Pink Ribbon

In september verwisselt Solán de Cabras tijdelijk haar iconische blauwe fles voor een roze om Pink Ribbon te steunen. Van iedere verkochte fles wordt 14 cent gedoneerd voor onderzoek naar borstkanker. De roze limited edition fles (33 cl petfles) is tijdelijk verkrijgbaar bij diverse supermarkten en Xenos voor € 0,99.

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Pinterest pin Solan de Cabras

Voor deze blogpost heb ik producten toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*