Home » Feest op tafel met gevulde kalkoen
Kerstdiner

Feest op tafel met gevulde kalkoen

Altijd al eens zo’n prachtige gevulde kalkoen als centerpiece van je kersttafel willen maken? Grijp deze kerstmis je kans!

Gevulde kalkoen

Traditionele gevulde kalkoen

Ik bestelde mijn gevulde kalkoen eenvoudig online bij Grutto. De kalkoen is traditioneel gevuld met tutti-frutti (pruimen, abrikozen, peren en appel) en kalkoengehakt. Omdat de kalkoen al is uitgebeend kun je die moeiteloos aansnijden aan tafel. De kalkoen weegt gemiddeld zo’n 3,5 kilo, dus heb je een kerstmaal voor zo’n 10 personen. Of een heleboel heerlijke leftovers voor bijvoorbeeld een turkey sandwich op tweede kerstdag! Ik maakte een heerlijke kalkoen ragout, dat recept komt in december op mijn blog.

 

Gevulde kalkoen bereiden

Ik had eerlijk gezegd altijd het idee dat het heel ingewikkeld was, groot vlees bereiden in de oven. Maar met de gevulde kalkoen van Grutto was het eerlijk gezegd appeltje-eitje. Met een super duidelijke stap-voor-stap receptenboekje en een gratis meegeleverde thermometer kan ook de niet-keukenprinses met trots een gevulde kalkoen op tafel zetten deze kerst. 

Let wel op dat je oven groot genoeg is voor de kalkoenen. De kalkoenen zijn ongeveer 40cm lang, 23cm breed en 15cm hoog. De kalkoen zou diagonaal in een gemiddelde oven moeten passen. In de video zie je hoe ik tussentijds de kalkoen met zijn eigen vet ‘bedruip’. Als de kerntemperatuur 75 graden is, is de kalkoen klaar. Dat duurt zo’n 2,5 uur.

Een feest van boer tot bord

De kalkoen op je bord komt van boer Anton van de boerderij in Rijkevoort. Een goede boer, die vol liefde voor zijn dieren zorgt. Overdag gaan de kalkoenen met lekker weer naar buiten en ’s avonds gaan ze binnen op stok. De kalkoenen hebben ieder gemiddeld een vierkante meter voor zichzelf, meer dan drie keer dan nodig is volgens de biologische eisen. De dieren eten goede, natuurlijke voeding en er wordt geen antibiotica gebruikt bij de dieren. Ze worden dus 100% natuurlijk gehouden.

Kerstdiner

Kerstmenu

Bij de gevulde kalkoen serveerde ik cranberry compote, stoofpeertjes, aardappelgratin en een waldorfsalade. Tijdens de baktijd van de kalkoen konden we de andere gerechten rustig klaarmaken. De aardappelgratin maakte ik klaar in de oven toen de kalkoen eruit mocht en een half uurtje mocht ‘rusten’.We hebben gesmuld! Het vlees van de kalkoen was super smaakvol en mals. 

Kalkoen

Bestel nu!

De kalkoen wordt vanaf 29 november diep bevroren bezorgd door heel Nederland. Denk er wel aan om de kalkoen twee dagen voor bereiding uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Voor een gevulde kalkoen (voor 10 personen) betaal je € 99,95, een ongevulde kalkoen kost € 74,95 (voor 8 personen). Met de code ‘myhappykitchen5’ krijg je bovendien € 5,00 korting op je bestelling!

Deze blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*