Home » Hele kip uit de oven met honing en tijm
Hele kip uit de oven met honing en tijm

Hele kip uit de oven met honing en tijm

Onlangs was ik te gast bij een waanzinnige lunch georganiseerd door Label Rouge, een kwaliteitskeurmerk verleend door het Franse ministerie van Landbouw. Ik kan oprecht zeggen dat ik nog nooit zulke heerlijke kip heb gegeten! Met de scharrelkip (uiteraard met Label Rouge) die ik meekreeg maakte ik een heerlijke hele kip uit de oven met honing en tijm.

Label Rouge

Meer dan ooit zijn we als consument op zoek naar zekerheid, kwaliteit en respect voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Er zijn dan ook heel wat keurmerken op de markt. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. En het bos, dat is juist waar de kippen van Label Rouge zo heerlijk rondscharrelen! Label Rouge is een Frans kwaliteitskeurmerk dat al meer dan 50 jaar staat voor producten van topkwaliteit. Niet alleen voor pluimvee en gevogelte, maar bijvoorbeeld ook voor rundvlees en eieren.

Diervriendelijk

Elke stap in het productieproces is gereglementeerd én wordt streng gecontroleerd. Sterker nog, Label Rouge is het meest gecontroleerde kwaliteitslabel van Europa. Maar hoe diervriendelijk is diervriendelijk? Label Rouge is voor kippen de garantie van opgroeien op de boerderij in de open lucht.  Rustieke rassen die ‘traag groeien’. Geen plofkippen dus, maar vlees dat vast en uniek van smaak is.

Label Rouge kip

Beter leven 3

Je kunt de producten van Label Rouge vergelijken met het Beter Leven 3 keurmerk. Ter vergelijking: de kippen worden bijna 2x zo oud als die van het Beter Leven 1 keurmerk, krijgen 100% plantaardige voeding, geen antibiotica maar wel 2m2 ruimte open lucht per kip. Alleen de prijs is hetzelfde. Je koopt Label Rouge kip bij Albert Heijn, de betere poelier of groothandel. In dit korte filmpje zie je de kippetjes blij scharrelen!

Hele kip bereiden

 Niet veel mensen doen het meer, het bereiden van een hele kip. En dat terwijl het juist zo eenvoudig is. En vooral heel smakelijk. Want juist het bot geeft zoveel smaak af. En je hebt er, op wat voorbereidingen na, haast geen tijd voor nodig. Gewoon een keer doen dus! Deze hele kip uit de oven met honing en tijm serveer je met lekkere dikke frieten en een groene salade. Van de restjes maakte ik overigens een heerlijke kipkerriesalade. Of wacht dacht je van kippensoep

Hele kip uit de oven met honing en tijm

Hele kip uit de oven met honing en tijm

Wat heb je nodig:

  • 1 hele scharrelkip Label Rouge
  • Bosje verse tijm
  • 4 eetlepels tijmhoning (Melvita) of gewone honing
  • 1/2 sinaasappel, in 4 partjes
  • Flinke klont roomboter + 3 eetlepels
  • 3 teentjes knoflook
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Wrijf de holte van de kip zoveel mogelijk in met peper en zout. Vul de holte met de partjes sinaasappel en de helft van de verse tijm. Snijd de teentjes knoflook in plakjes en probeer die zoveel mogelijk onder de huid te schuiven. Lukt dat niet (of vind je dat vervelend) verdeel ze dan over de ovenschaal. Wrijf de kip in met de honing en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Smelt een flinke klont roomboter in een braadpan en braad de kip rondom in ca. 10 minuten aan.

Vet een ovenschaal in en leg hier de kip in. Giet er het braadvet over plus de drie eetlepels honing. Verdeel er de rest van de tijm over (ris van de takjes).

Zet in de oven en bak in ca. 75 minuten gaar. Bedruip de kip af en toe met het braadvet.

Summary
recipe image
Recipe Name
Hele kip uit de oven met honing en tijm
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 19 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

6 Comments

  1. Klinkt goed! Eerlijk gezegd heb ik best wel iets tegen vlees met bot eten, ik vind het maar niks hahaha. Wel zat ik toevallig deze week nog te denken aan dat ik een keer een hele kip wil bereiden, het ziet er altijd zo lekker uit.. Misschien dat ik binnenkort dit recept er eens bij pak! 😀

  2. Ik ben gek op kip van het bot. Veel zachter en smaakvoller inderdaad. Komend voorjaar ga ik zelf kippen houden voor de slacht. Echte goeie scharrelkippen en zelf netjes slachten. Ik ga je recept opslaan, ook al heb ik misschien niet de juiste Franse kip, het zal vast heerlijk worden!

  3. Wie jarig is, die trakteert. Mijn vriend heeft afgelopen donderdag, op zijn eigen verjaardag, in de keuken gestaan omdat hij zo graag dit recept wilde uitproberen. Het hele gezin was zo blij dat hij dit recept had gevonden. Overheerlijk!!!!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*