Omdat steeds meer Nederlanders af en toe vegetarisch eten, groeit ook het aanbod van vegetarische producten in de supermarkt. Nieuw in het koelschap is paneer van Apetina, een Indiase kaas die je prima kunt gebruiken als vleesvervanger. In de curry, maar bijvoorbeeld ook voor deze paneer spiesjes voor op de bbq.
Paneer
Paneer wordt gemaakt van koemelk en wordt veel in India gegeten. Het woord paneer is afgeleid van panir, wat kaas betekent. Een kaas met een hoog eiwit- en laag zoutgehalte bovendien. En belangrijk: de kaas smelt niet als je ‘m verwarmt, wat paneer dus heel geschikt maakt als vleesvervanger.
Vegetarisch
Paneer bevat geen dierlijk stremsel en is dus geschikt voor vegetariërs. Paneer neemt makkelijk de smaak van kruiden op en heeft – gebakken – een beetje de structuur van kip. Koud kun je het het beste vergelijken met cottage cheese in compacte vorm. Paneer of witte kaas is verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Albert Heijn. Ook koop ik het bij de toko of Aziatische supermarkt.
Curry
In India wordt paneer vaak gebruikt in curries als Tikka Masala en gerechten als Saag Paneer. Ik maakte er spiesjes van voor op de bbq, die ik eerst marineerde in yoghurt en garam masala kruidenmix. Hierin zit o.a. komijn, koriander, zwarte peper en kardemom. Lekker!
Meer tips voor recepten op de bbq?
Vegetarische paneer spiesjes voor op de bbq

Paneer spiesjes voor op de bbq
Wat heb je nodig:
- Houten satéprikkers
Ingrediënten
- 3 eetlepels yoghurt vol
- 2 eetlepels garam masala
- 1 pakje paneer
- 1 paprika
Aan de slag!
- Meng de yoghurt met de garam masala kruiden. Snijd de paneer in blokjes. Roer door de yoghurt en laat ca. 2 uur intrekken.3 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels garam masala, 1 pakje paneer
- Snijd de paprika in stukjes. Rijg de stukjes paneer en paprika om en om aan houten prikkers.1 paprika
- Bak de paneer spiesjes ca. 4 minuten op de bbq (halverwege keren).
Ook handig:
Ik heb voor deze blogpost producten toegestuurd gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.






Ziet er heerlijk uit! Ik hoop binnenkort ook nog wat te maken met de paneer. Ben wel benieuwd hoe het smaakt! 🙂
oh heerlijk !! alleen paneer is voor mij een no go 🙁