Home » Risotto met paddenstoelen
Risotto met paddenstoelen

Risotto met paddenstoelen

Risotto is heerlijk comfortfood! Ik maak het alleen veel te weinig. Want iedere keer als we weer zitten te smullen van een bord risotto met paddenstoelen zeggen we ‘moeten we echt vaker maken’! 

Risotto met paddenstoelen

Risotto is een bewerkelijk gerecht

Risotto staat een beetje bekend als lastig en bewerkelijk. Niets is echter minder waar. Okay, je moet een beetje in de buurt blijven. Maar dat geldt ook voor gebakken aardappelen en een karbonade toch? En met een half uur staat deze risotto met paddenstoelen op tafel. Kan niet mislukken, hoezo lastig?

mini plaattaartje met cantharellen

Paddenstoelen

Het hele jaar door zijn paddenstoelen verkrijgbaar. Toch blijft het in de ogen van veel mensen een echt herfst product. Je ziet ze natuurlijk volop nu in het bos. Stap eens uit je comfortzone en probeer vooral eens wat andere paddenstoelen dan de gewone champignon. Een kastanje champignon bijvoorbeeld is net weer wat pittiger, met een nootachtige smaak. De oesterzwam heeft een zachte, romige smaak en een haast vleesachtige structuur (probeer deze vega shoarma maar eens)! De shiitake en cantharellen zijn mijn favoriet, met een krachtige pittige en nootachtige smaak. Heerlijk op een plaattaartje!

Vega of vegan

Dit is een vegetarisch recept. Liever vegan? Kies dan voor groentebouillon en plantaardige boter en kaas

Risotto met paddenstoelen

Risotto met paddenstoelen

Wat heb je nodig (2-3 personen):

Ingrediënten

  • 300 gram risotto rijst (carnaroli of arborio rijst)
  • 1 ui
  • eetlepel olijfolie
  • 100 ml witte wijn
  • liter bouillon (mag van een blokje)
  • 75 gram roomboter (50 + 25)
  • 70 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 250 gram paddenstoelen, in plakjes
  • rucola of platte peterselie (optioneel)

Maak de bouillon van een liter water en een bouillonblokje. Snipper de ui en bak deze op middelhoog vuur glazig in de olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de rijst toe en roer totdat alle korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en laat grotendeels verdampen. Voeg nu steeds wat bouillon toe, laat grotendeels verdampen en voeg nieuwe bouillon toe. 

Ondertussen bak je in een koekenpan de paddenstoelen in 25 gram roomboter bruin en gaar.

Na ca. 20 minuten is de risotto beetgaar (niet alle bouillon hoeft gebruikt te worden). Voeg er de 50 gram roomboter, Parmezaanse kaas en de gebakken paddenstoelen aan toe. Roer door en laat nog 2 minuten staan met het deksel op de pan.

Serveer gelijk, eventueel met wat grofgehakte platte peterselie of rucola.

Tip 1: maak dit gerecht extra lekker door een grote lepel truffeltapenade door de paddenstoelen te roeren!

Tip 2: je kunt risotto opwarmen, maar deze zal nooit zo smeuïg zijn als vers geserveerd. Warm op in de pan (niet in de magnetron) en voeg wat extra vocht (wijn of bouillon) toe. 

Tip 3: gebruik altijd speciale risotto rijst (bijvoorkeur carnaroli of arborio) , gewone rijst geeft je niet het goede resultaat.

Summary
recipe image
Recipe Name
Risotto met paddenstoelen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*