Risotto is heerlijk comfortfood! Ik maak het alleen veel te weinig. Want iedere keer als we weer zitten te smullen van een bord risotto met paddenstoelen zeggen we ‘moeten we echt vaker maken’!
Risotto is een bewerkelijk gerecht
Risotto staat een beetje bekend als lastig en bewerkelijk. Niets is echter minder waar. Okay, je moet een beetje in de buurt blijven. Maar dat geldt ook voor gebakken aardappelen en een karbonade toch? En met een half uur staat deze risotto met paddenstoelen op tafel. Kan niet mislukken, hoezo lastig?
Paddenstoelen
Het hele jaar door zijn paddenstoelen verkrijgbaar. Toch blijft het in de ogen van veel mensen een echt herfst product. Je ziet ze natuurlijk volop nu in het bos. Stap eens uit je comfortzone en probeer vooral eens wat andere paddenstoelen dan de gewone champignon. Een kastanje champignon bijvoorbeeld is net weer wat pittiger, met een nootachtige smaak. De oesterzwam heeft een zachte, romige smaak en een haast vleesachtige structuur (probeer deze vega shoarma maar eens)! De shiitake en cantharellen zijn mijn favoriet, met een krachtige pittige en nootachtige smaak. Heerlijk op een plaattaartje!
Vega of vegan
Dit is een vegetarisch recept. Liever vegan? Kies dan voor groentebouillon en plantaardige boter en kaas.
Risotto met paddenstoelen
Risotto met paddenstoelen
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 300 gram risottorijst carnaroli of arborio
- 1 ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 ml witte wijn
- 1 liter bouillon van een blokje
- 75 gram roomboter
- 70 gram Parmezaanse kaas versgeraspt
- 250 gram paddenstoelen in plakjes
- rucola of platte peterselie optioneel
Aan de slag!
- Maak de bouillon van een liter water en een bouillonblokje. Snipper de ui en bak deze op middelhoog vuur glazig in de olijfolie in een grote hapjespan. Voeg de rijst toe en roer totdat alle korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en laat grotendeels verdampen. Voeg nu steeds wat bouillon toe, laat grotendeels verdampen en voeg nieuwe bouillon toe.
- Ondertussen bak je in een koekenpan de paddenstoelen in 25 gram roomboter bruin en gaar.
- Na ca. 20 minuten is de risotto beetgaar (niet alle bouillon hoeft gebruikt te worden). Voeg er de 50 gram roomboter, Parmezaanse kaas en de gebakken paddenstoelen aan toe. Roer door en laat nog 2 minuten staan met het deksel op de pan.
- Serveer gelijk, eventueel met wat grofgehakte platte peterselie of rucola.
Wow dat ziet er overheerlijk uit en wil ik zeker ook eens maken. Bedankt voor de smakelijke tip!