Of ik nu voor mijn gezin moet koken of alleen voor mijzelf: ik maak altijd een warme maaltijd klaar, bij voorkeur ook voor de lunch. Ik heb diverse single vrienden en vriendinnen die aangeven het soms best lastig te vinden om een eenpersoonsmaaltijd te maken. Daarom start ik een nieuwe serie met eenpersoonsmaaltijden. Die bij voorkeur ook nog eens lekker snel te maken zijn, goed betaalbaar, gezond en lekker. In dit eerste deel de eenpersoonsmaaltijd orzotto met tomaat.
Eenpersoonsmaaltijd
De hoeveelheden die ik aanhoud voor een eenpersoonsmaaltijd zijn voor sommige wellicht te groot. Ik hanteer per persoon eigenlijk altijd 100 gram koolhydraten (pasta, rijst, aardappel), 75 gram vlees en – als het even kan – 200 gram groente. Ben je niet zo’n grote eter, verlaag dan naar rato de hoeveelheden in het recept. Of eet er twee keer van als je echt een kleine eter bent!
Ook in deze serie verschenen:
Plaattaartje met pompoen
Lasagne met paddenstoelen
Orzotto met garnalen
Cobb salade
Gnocchi met boter en salie
Orzo
Orzo is een pastasoort met de vorm van een rijstkorrel. Ideaal dus om te gebruiken voor het maken van een snelle risotto, ook wel orzotto genoemd. Want in tegenstelling tot risotto rijst hoeft orzo maar zo’n 8-10 minuten te koken. Sneller klaar en super lekker! Fan van orzo? Maak dan ook eens deze orzo met peultjes en zalm, ook eenvoudig om te zetten in een eenpersoonsmaaltijd.
One pot meal
Of op z’n Hollands gewoon éénpansmaaltijd. Deze eenpersoonsmaaltijd maak je klaar in één pan. Lekker weinig afwas dus! En je bent in 15 minuten klaar.
Eenpersoonsmaaltijd orzotto met tomaat
Orzotto met tomaat
Ingrediënten
- 100 gram orzo
- 150 gram tomaatjes
- 125 ml water
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel mascarpone of creme fraiche
- Parmezaanse kaas versgeraspt, naar smaak
Aan de slag!
- Snijd de tomaatjes in vieren.
- Doe de olijfolie in een (kook)pan en zet op een middelhoog vuur. Knijp het teentje knoflook uit en bak kort in de olie. Voeg de tomaatjes toe en bak nog een minuutje mee.
- Voeg de orzo en het water toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 8-10 minuten koken tot alle vocht verdampt is. Af en toe roeren. Breng op smaak met zout en peper.
- Neem van het vuur, roer er een eetlepel mascarpone of crème fraiche door. Doe op een bord en bestrooi met de geraspte kaas. Meteen serveren.