Home » Zelf zuivelproducten maken
zelf zuivelproducten maken

Zelf zuivelproducten maken

Als groot fan van zuivel vind ik het leuk om – als het even kan – zelf zuivelproducten te maken. Het is lang niet altijd sneller, beter of goedkoper, maar zo ontzettend leuk om te doen. Vandaag deel ik de recepten om zelf zuivelproducten als vla, verse kaas en yoghurt te maken!

Zelf zuivelproducten maken

zelf zuivelproducten maken - ricotta maken

Zelf ricotta maken

Ricotta is een zachte en frisse Italiaanse kaas met een milde en zachte smaak. Ricotta is Italiaans voor ‘opnieuw gekookt’. Het ontstaat wanneer de wei wordt gescheiden van de wrongel. Technisch gezien is het geen kaas maar een bijproduct ervan. Zelf ricotta maken is helemaal niet moeilijk. Gebruik je zelfgemaakte verse ricotta bijvoorbeeld op een heerlijk plaattaartje met tuinbonen en ricotta.

crème fraiche maken - zelf zuivelproducten maken

Zelf crème fraiche maken

Mijn favoriete zuivelproduct in de keuken, ik heb het altijd in de koelkast staan. Ik gebruik het als frissere tegenhanger van room in pastasauzen, voor een lekkere klodder in de soep, of op de nachos! Zelf crème fraiche maken is eenvoudig, en smaakt ongelofelijk lekker!

Zelf roomboter maken - zelf zuivelproducten maken

Zelf roomboter maken

Mijn tweede favoriete zuivelproduct in de keuken! Want alles wordt lekkerder met roomboter. Iedereen zou een keer zelf roomboter moeten maken, gewoon omdat het zo leuk is en leerzaam. 

zelf vanillevla maken

Zelf vanillevla maken

Wanneer je ook nog eens goede verse vanillestokjes gebruikt, is zelfgemaakte vanillevla wel echt een wereld van verschil met zo’n literpak uit de winkel. En het leuke is dat je met dit recept meteen een mooie basis hebt voor variaties. Voor chocoladevla of bitterkoekjesvla bijvoorbeeld!

zelf verse geitenkaas make

Zefl verse geitenkaas maken

Een heerlijk toastje serveren, met daarop jou zelfgemaakte verse geitenkaas, op smaak gebracht met verse tijm, hoe leuk is dat? Uiteraard kun je – in plaats van geitenmelk – ook gewone melk gebruiken om deze verse kaas te maken.

Zelf zuivelproducten maken - yoghurt

Yoghurt

Yoghurt maak je met… yoghurt! Met 1 liter volle, houdbare melk en 1 bekertje yoghurt maak je je eigen potjes verse yoghurt. Je kunt hiervoor een oven of – zoals ik – een droogoven gebruiken. Ook zijn er zogenaamde yoghurtmakers te koop. Als je vaak yoghurt eet is zo’n apparaat wel een uitkomst. Belangrijkste is dat je een temperatuur van tenminste 37 en maximaal 45 graden kunt instellen. Roer de yoghurt (op kamertemperatuur) goed door de melk (op kamertemperatuur). Doe het mengel in (weck)potjes van ca. 150 ml. Zet 12 uur in de (droog)oven op 42 graden. Laat afkoelen en zet vervolgens ca. 8 uur in de koelkast om op te stijven.

Summary
recipe image
Recipe Name
Zelf zuivelproducten maken
Author Name
Published On

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*