Home » Antwerp Diamond Capital
Antwerp Diamond Capital

Antwerp Diamond Capital

Denk ik aan Antwerpen, dan denk ik aan chocolade. En aan mode. En aan lekker mosselen eten op een terras aan de Schelde. Maar wist je dat Antwerpen al meer dan vijf eeuwen lang (sinds 1447!) het wereldcentrum van de diamanthandel is? Ik neem je vandaag mee naar Antwerp Diamond Capital.

Ruilen?

Kijk vooral eerst dit hilarische filmpje waarin de Belgen voorstellen om onze Amsterdamse Diamantstraat te ruilen. Met de Antwerpse kaasstraat. We hoeven alleen even te mailen naar hetspijtonsverschrikkelijkjohlatenweruilen@antwerpen.be

Geniaal gemaakt!

Antwerp Diamond Capital

Antwerp Diamond Capital

Dat Antwerpen ’s werelds belangrijkste handelscentrum voor diamanten is bewijzen wel de cijfers. 86% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten ter wereld worden in Antwerpen gekocht of verkocht. Jaarlijks wordt er zo’n 224,7 miljoen karaat ruwe en geslepen diamant verhandeld. Dat is goed voor een waarde van 46 miljard dollar!!

Het Antwerpse diamantkwartier is niet groter dan een vierkante kilometer, toch zijn er niet minder dan vier diamantbeurzen gevestigd! Er zijn wereldwijd 30 diamantbeurzen.

Antwerp Diamond Capital - 4 C's

Diamant en de 4 C’s

De kwaliteit en de waarde van een geslepen diamant worden bepaald door de 4 C’s:

Carat

Carat verwijst naar het gewicht van de diamant. 1 karaat weegt 0,2 gram. Over karaat en de link naar de vrucht van de Johannisbroodboom schreef ik al eerder in mijn artikel over culinair Cyprus

Colour

Colour verwijs naar de kleur. Waren lange tijd kleurloze diamanten het meest waardevol, tegenwoordig zijn de fancy colour diamonds – fel gekleurde diamanten in bijvoorbeeld roze of rood – heel kostbaar.

Clarity

Dit verwijst naar de zuiverheid van de diamant. Die wordt bepaald door het aantal onzuiverheden, de grootte en de plaats ervan in de diamant maar ook aan de buitenkant, zoals krassen. Een loepzuivere diamant is een steen die geen onzuiverheden vertoont onder een loep die tienmaal vergroot.

Cut

Cut is de slijpvorm van de diamant. De ronde briljantvorm bijvoorbeeld, de populairste slijpvorm voor diamanten (90%), is in 1919 in Antwerpen ontwikkeld.

Antwerp Diamond Capital

Tot slot zou je bij de koop van een diamant nog een vijfde C moeten toevoegen: die van Certificaat. Vraag bij de aanschaf van een diamant altijd om een certificaat. Voor een diamant van meer dan 1 karaat is dat een certificaat van HRD Antwerp, GIA of IGI. Op je certificaat moet ook staan of het een natuurlijke of een synthetische diamant is.

DIVA

DIVA – Antwerp Home of Diamonds – is een vrij jong hedendaags museum (mei 2018) in hartje Antwerpen. In dit museum word je ondergedompeld in de schitterende wereld van diamant, juwelen en edelsmeedkunst. In zes themaruimtes maak je kennis met luxe, vakmanschap, ethiek en vele kostbare schatten. DIVA is gevestigd aan de Suikerrui en iedere dag (behalve woensdag) geopend van 10 tot 18 uur. Toegang is €10,00 voor volwassenen, jongeren (12-26) betalen € 7,00, kinderen tot 11 jaar mogen gratis naar binnen. Koop je ticket online via www.divaantwerp.be

Zilver triennale in Diva

Tijdens ons bezoek was er ook nog een tijdelijke tentoonstelling, die van de 19e zilvertriënnale. Een prachtig overzicht van het werk van de beste zilversmeden en ontwerpers. Een bezoek meer dan waard! De tentoonstelling loopt nog tot 19 april 2020.

Antwerp Diamond Capital

Antwerp Diamond Capital en juwelen

In zo’n bruisende creatieve diamantstad, waar o.a. de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is gevestigd, is het dus niet verwonderlijk dat er heel veel talentvolle juweelontwerpers zijn. Van kleine startende ontwerpers tot grote gevestigde namen als Wouters & Hendrix. En van sieraden met een klassieke barokke uitstraling tot modern design. Wij bezochten in het centrum een aantal van deze juweliers, in de zogenaamde Gouden Straatjes. Allen zeker een bezoek waard!

Pascale Masselis (Nationalestraat 18) – one of a kind handgemaakte juwelen, organisch en tijdloos. Parels, gouden draadwerk en grote kleurstenen bepalen de look & feel van dit merk.

Salima Thakker (Kloosterstraat 2) – modern en kleurrijk, met een duidelijke ethnische invloed van haar Indiase vader.

Hilde van Belleghem (Nationalestraat 22) – hedendaagse handgemaakte juwelen, geïnspireerd door het alledaagse. Zuiver, relevant, actueel en tijdloos. Ik ben verliefd op de parelcolliers!

Gerhild Kirchner (Oude Koornmarkt 51) – laat zich bij het ontwerpen leiden door impressies en gevoelens. Ieder sieraad is uniek en handgemaakt.

Meer adressen (er zijn er maar liefst 23) vind je op www.degoudenstraatjes.be

Alle toeristische informatie vind je op www.visitantwerp.be

Ik ben uitgenodigd door de stad Antwerpen voor een bezoek. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*