Home » Chand Baori waterput bezoeken (Rajasthan, India)
Chand Baori waterput

Chand Baori waterput bezoeken (Rajasthan, India)

In de prachtige provincie Rajasthan in India, in het dorpje Abhaneri, ligt de Chand Baori waterput. Wij bezochten dit nationaal monument tijdens onze rondreis door India en Nepal, onderweg van Jaipur naar het Ranthambore National Park. Eén van de meest bijzondere bouwwerken die ik ook gezien heb!

Chand Baori - rondreis India en Nepal

Chand Baori

Deze monumentale waterput lijkt zo uit een tekening van Escher te komen. Deze opmerkelijke geometrische constructie is een vierkante stenen put met een 30 meter diep bassin, begrensd aan drie zijden door in de helling gebouwde trappen en aan de noordzijde door een in de helling gebouwd paleis. De 3500 treden tellende trappen zijn per tweetal parallel aan de helling gebouwd, verdeeld over 13 verdiepingen. De trappen zijn maximaal 50 centimeter breed voor een hoogte van 2,5 meter.

Chand Baori waterput

Waterput

De deelstaat Rajashatan is een erg droog gebied. Om bij het diepgelegen grondwater te komen zijn er vanaf de 8e eeuw meerdere waterputten met trappen gebouwd. Het grondwater werd aangevuld met regenwater. De put en de trappen zijn in de de 8e eeuw gebouwd door Raja Chanda. Pas in de 18e eeuw werd het bovenste deel omgebouwd tot paleis en werd een galerij om de put aangelegd.

Chand Baori waterput

Locatie van de Chand Baori

De Chand Baori ligt in het dorp Abhaneri, in de Indiase staat Rajasthan. Hij is gelegen aan National Highway 11, ook wel Ajmer-Jaipur Road genoemd, ongeveer 95 kilometer ten oosten van de stad Jaipur. Naast de waterput ligt nog de Harshat Matatempel. Die staat verder los van de waterput maar kun je voor dezelfde entreeprijs bezoeken. Je zou de Chand Baori als dagtocht vanuit Jaipur kunnen boeken.

Indiërs betalen 25 roepie entree, buitenlanders 300 (zo’n € 3,30)

Fotogenieke waterput

Chand Baori is erg fotogeniek en is onder andere gebruikt als locatie voor scènes uit de films The Fall (2006). In de Batman film The Dark Knight Rises (2012) is er niet gefilmd op locatie maar is een van de sets gebaseerd op de waterput.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*