Home » Keuken van La Palma
La Palma

Keuken van La Palma

Al acht keer hebben we er vakantie gevierd, en ooit willen we er gaan wonen: op het Canarische eiland La Palma. Wat niet voor niets ‘La Isla Bonita’ wordt genoemd, want wat is het er mooi! Ik schreef al eerder over bezienswaardigheden en restaurants, dit keer laat ik je kennis maken met de keuken van La Palma!

Los Braseros La Palma

De keuken van La Palma

De keuken van La Palma is eenvoudig. Soepen, eenpansgerechten, stoofpotjes. De keuken lijkt uiteraard op de Spaanse keuken, maar heeft ook Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Er wordt uiteraard veel vis gegeten (tong, tonijn, zeeaal) en zeevruchten als garnalen en inktvis. De lokale vleesgerechten bevatten vaak konijn of geitenvlees. Hieronder noem ik een aantal specialiteiten die echt specifiek voor La Palma (of voor de Canarische eilanden) zijn.

Chicarrones

Chicaronnes wordt gegeten in veel Spaanstalige landen. Alleen de versie op La Palma wijkt af. Hier eten ze de gebakken varkenszwoerd met gofio. Gofio is een met een molensteen gemalen meel van gerst, mais en tarwe.Het is rijk is aan eiwitten, vezels, mineralen en vitaminen en een essentieel (en historisch!) onderdeel van de Canarische keuken. Het wordt o.a. gebruikt als bindmiddel voor soepen en sauzen. Een heerlijk hartig voorafje of snack bij de borrel! Ik heb het nog nooit zelfgemaakt (zou ook niet weten waar je gofio kunt kopen hier). Een (Spaanstalige) video met het recept vind je hier.

Barraquito recept

Barraquito

Mijn motto op La Palma? A barraquito a day keeps the doctor away. Deze zalige koffie met gezoete gecondenseerde melk en licor43 is het ideale slaapmutsje. Een recept voor barraquito vind je op mijn blog!

Pappas arrugades

Pappas arrugades zijn kleine aardappeltjes die in de schil worden drooggekookt in extra zout water. Zo krijgen ze een zout korstje. Ze worden vaak geserveerd met een pittige mojo rojo of  een mojo verde.

Mojo Rosso

Mojo rosso, ofwel rode saus, is een pittige saus gemaakt van paprika en rode peper. Wordt vaak geserveerd bij papa’s arrugades of gegrilde geitenkaas.

Mojo verde

Mojo verde (groene saus) wordt gemaakt met koriander of peterselie. Verder bevat het olie, knoflook, komijn, zout en azijn. Het wordt vaak geserveerd bij vis.

Bienmesabe Canario

Bienmesabe – letterlijk vertaald ‘het smaakt me goed’ – wijkt af van de versie zoals die wordt gemaakt op het Spaanse vaste land. Dit dessert is een heerlijke zoete pudding van amandelen, suiker, eierdooiers, citroen en kaneel. Het recept voor bienmesabe vind je natuurlijk op mijn blog!

Keuken van La Palma - rietsuikersiroop

Rietsuikersiroop

Op de boerenmarkt in El Fayal op zaterdag en zondag staat een kraampje waar ze verse suikerriet persen. Je kunt een glaasje suikerrietsap met jus d’orange bestellen of een mojito met suikerriet. Te lekker!

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo

Heerlijk om te eten met brood (lekker dopen in de smaakvolle olie), deze gambas al ajillo ofwel garnalen met knoflook. Misschien niet typisch voor La Palma, maar wel overal te krijgen!

Ben jij weleens op La Palma of één van de Canarische eilanden geweest? Wat heb je daar voor specialiteiten gegeten?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*