Gyoza, wij krijgen er in hier in huis nooit genoeg van. Iedere keer als ik denk dat ik nu toch wel weer een leuk voorraadje gemaakt heb (het is namelijk even een klusje) dan is die voorraad toch weer zo verdwenen. Het is ook zo lekker! Ik maakte dit keer gyoza met garnalen.
Goyza met garnalen maken
Op mijn blog vind je ook het recept voor gyoza met kipgehakt en een recept voor gyoza met varkensgehakt. Gebruikte ik eeder nog af en toe een handig apparaatje om de gyoza te vouwen, inmiddels heb ik wel de smaak te pakken.
Zie op dit filmpje hoe je de gyoza’s het makkelijkste vouwt. Ik doe het niet helemaal hetzelfde maar het luister ook allemaal echt niet zo. Als de vellen maar dicht zitten! Net zo’n fan van garnalen als ik? Ik zette de 10 lekkerste recepten met garnalen voor je op een rij! Of bekijk eens het artikel met de 10 lekkerste recepten met vis op mijn blog.
Gyoza met garnalen
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- pak gyoza vellen (35-40 stuks), te koop bij de toko
- ca 250 gram gepelde ongekookte grote garnalen
- 4 bosuitjes
- 10 gram koriander (inclusief de steeltjes)
- 1 eetlepel zoete sojasaus
- 2 eetlepel mirin (rijstwijn)
- 1 eetlepel sesamolie
- 3 cm geraspte gember
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel maizena
- Extra sesamolie om in te bakken
- Bloem
Voor de saus:
Ingrediënten
- 1 eetlepel mirin
- 1/2 eetlepel zoete sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
Dep de (ontdooide) garnalen goed droog. Maal de garnalen in de keukenmachine tot gehakt met de koriander. Snijd de bosui in ringetjes. Meng door het garnalengehakt met de sojasaus, mirin, sesamolie, gember, oestersaus en maizena.
Bestrooi een werkblad (ik gebruik vaak een groot dienblad) met bloem. Zet een schaaltje met water klaar.
Leg op een gyozavel een ruime theelepel garnalengehakt. Maak de randjes nat en vouw de gyoza dicht. Leg op het met bloem bestoven werkblad. Herhaal (35 tot 40 x). Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.
Kook water in de waterkoker. Bestrijk een koekenpan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg de gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten. Giet er een laagje kokend water op (ca. 1 cm). Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij.
Serveer met een sausje van 1 eetlepel mirin, ½ eetlepel zoete sojasaus en een theelepel sesamolie.