2024 was – mede door de fameuze Dubai reep – wel het jaar van de pistache noot. Maar ook in allerlei andere zoete en hartige gerechten kwam dit heerlijke groene nootje voorbij. Ik ben al jaren fan en heb inmiddels al heel wat lekkere recepten met pistache op mijn blog staan. Ik zet er een aantal voor je op een rij!
Recepten met pistache
Over de pistachenoot
Pistache (pistacia vera) vindt zijn oorsprong in Perzië. De grootste producent van pistache is Iran. De pistache staat bekend om zijn groene zaden, de pistachenoten. De pistacheboom kan 200 tot 300 jaar oud worden en kunnen 10 meter hoog worden. Het eten van pistachenoten is heel gezond. Zo zijn de noten rijk aan mineralen, zoals ijzer, zink, calcium, fosfor en magnesium en vitamine B. Pistache wordt vooral gebruikt voor directe consumptie, als garnering en verwerkt in zoetwaren. Ook kun je er heerlijke pesto mee maken!
Pistache pesto
Pistache pesto dus! Eigenlijk kun je van vrijwel alle noten pesto maken, maar met pistache is het toch wel heel erg lekker. Ga naar het recept voor pistache pesto.
Madeleines met roos en pistache
Met zijn groene kleur zijn pistachenoten heel decoratief. Zoals bijvoorbeeld op deze madeleines met rozenblaadjes en pistache. Ga naar het recept voor deze heerlijke madeleines.
Labneh met pistache
Deze heerlijke hartige hangop met o.a. olijfolie, koriander en natuurlijk pistachenootjes, is heerlijk om met Turks brood te dippen. Ga naar het recept voor labneh met pistache
Pistache meringue
Maak ‘gewone’ meringue net wat bijzonderder (en lekkerder) met een beetje groene kleurstof en pistachenootjes. Ga naar het recept voor pistache meringue.
Bladerdeeghapjes met kaascreme en pistache
Zijn ze niet schattig, deze hartvormige bladerdeeghapjes? Leuk voor moederdag of Valentijn! Ik vulde ze met kaascreme en pistache. Ga naar het recept.
Coquilles met pistachecrumble
Coquilles zijn het ideale gerecht als je wilt uitpakken tijdens een dinertje zonder al te veel moeite. Je vindt meerde coquille recepten op mijn blog, waaronder deze met coquilles met pistachecrumble.
Roomboterkoekjes met glazuur en pistache
Gewone roomboterkoekjes zijn al lekker, en deze met glazuur en pistache al helemaal! En ze zien er ook nog eens leuk uit! Ga naar het recept.
Kulfi met mango en pistache
Kulfi is een Indiaas dessert, een soort ijs van gecondenseerde melk. Erg lekker! Ik maakte deze kulfi met verse mango, kardemom en pistachenoten.
Limoncello mousse met pistache
Een luchtige mousse van room en limoncello, met lekkere pistachenootjes voor de ‘crunch’. Ga naar het recept voor limoncello mousse.
Pistache macarons
Het is niet het meest eenvoudige recept, maar wel heel erg lekker! Pistache macarons, gevuld met pistache pasta! Ga naar het recept voor pistache macarons.