Home » Zonder pakjes en zakjes: aioli of knoflooksaus
aioli

Zonder pakjes en zakjes: aioli of knoflooksaus

Ik heb inmiddels al heel wat artikelen geschreven over nutteloze pakjes en zakjes in de supermarkt. Het leek me nu wel eens leuk om van veel voorkomende en populaire pakjes en zakjes de recepten op te schrijven. Zodat ook jij lekker kan koken en eten zonder teveel te betalen of een teveel aan suiker, zout of andere nutteloze ingrediënten binnen te krijgen. In dit deel van de nieuwe rubriek Zonder pakjes en zakjes: aioli of knoflooksaus

Knoflooksaus

Knoflooksaus met 60 ingredienten…

In aflevering 9 van nutteloze pakjes en zakjes heb je al het kunnen zien: een lezer van mijn blog stuurde mij een foto van een verpakking knoflooksaus toe. Tot haar en mijn grote schrik bestaat dit eenvoudige bakje knoflooksaus uit maar liefst 60 (!) ingrediënten bestaat. Zestig! Terwijl mijn eigen homemade knoflooksaus alleen mayo, wat crème fraiche en…knoflook bevat. Maar ja, die is dan ook niet tot 4 maanden houdbaar…..

aioli

Aioli of knoflooksaus

Aioli is van oorsprong een Catalaanse saus – een samentrekking van ajo (knoflook) en oli (olie). In de originele versie wordt alleen knoflook en olie gebruikt. De echte Cataanse aioli is dan ook redelijk vloeibaar en semi-transparant. In de Franse versie wordt ook nog eierdooier toegevoegd waardoor het meer een soort mayonaise wordt. Dit is ook de aioli zoals wij die meestal kennen. En ook wel knoflooksaus noemen, al wordt daar vaak ook nog eens extra ingrediënten als yoghurt, suiker en peterselie aan toegevoegd.

Ik gebruik in mijn versie kant-en-klare mayonaise (De Zaanse, wat mij betreft de allerlekkerste) maar je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken! Ik maak de saus wat frisser door de mayonaise deels te vervangen door crème fraiche.

Homemade aioli of knoflooksaus

aioli

Aioli of knoflooksaus

Onmisbaar bij shoarma of kebab, en het lekkerste zelfgemaakt!
Afdrukken Pin
Gang: saus
Keuken: Spaans
Voorbereidingstijd: 1 minuut
Bereidingstijd: 1 minuut
Totale tijd: 2 minuten
Porties: 1 portie

Ingrediënten

 • 3 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels creme fraiche
 • 2 teentjes knoflook
 • versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

 • Meng de mayonaise met de creme fraiche en roer goed door. Pers de teentjes knoflook uit en roer door het mayo-mengsel. Breng op smaak met vers gemalen zwarte peper.
 • Zet nog een half uurtje in de koelkast om alle smaken goed in te laten trekken.
Delen op Facebook

 

Bron foto: Shutterstock

Summary
recipe image
Recipe Name
Aioli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
1.51star1stargraygraygray Based on 6 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

8 Comments

 1. Wat je zelf maakt maak je beter!

  Heb een soortgelijk recept en nu ik jouw artikel zo lees moet ik zeker dat van die zelfgemaakte mayo er nog bijzetten want ik kan me voorstellen dat er in sommige mayo’s ook wel één en ander zit!

  https://www.sixpacks.be/food/zelf-looksaus-maken/

 2. Wat fijn dat je dit deelt!

 3. Wat een mooie foto! Jij bent ook echt beter geworden in fotografie. Leuk om te zien!

 4. Super slim en lekker om eens zelf te maken! Wat een mooie foto’s, ik krijg meteen zin om de saus te gaan maken. Thanks voor de post!

  Groetjes,
  Mariska van Mylocals

 5. Ah, echt het allerlekkerste zo zelf gemaakt. Heerlijk bij hapjes op een mooie borrelplank met vrienden erbij. En natuurlijk een lekker wijntje erbij.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*