Home » Een klassiek kerstdiner
Hoe dek je een tafel

Een klassiek kerstdiner

Als je de andere 364 dagen van het jaar kunt dromen over dat ene kerstdiner, dan weet je dat het diner goed was. Met verrukkelijke hapjes, ongelofelijke hoofdgerechten en fijne bijgerechten op tafel is de herinnering van zo’n goed klassiek kerstdiner iets wat we allemaal willen bereiken. Maar hoe doe je dit?

kersttafel klassiek kerstdiner

Het klassieke kerstdiner

Bij een klassiek kerstmenu hebben we het natuurlijk niet over gourmetten. Nee, voor een goed gerecht wordt natuurlijk de grotemensenkeuken gebruikt. We hebben het hier dan ook over een diner met de klassieke gangen en mogelijke zelfs extra gangen (denk aan de amuse, de spoom, tussengerechten). De grote vraag is wat er allemaal op het menu staat van een ‘klassiek kerstmenu’. Hieronder geven we inspiratie, zodat je voldoende mogelijkheden hebt om uit te kiezen.

Het klassieke kerstmenu dat wij hieronder ontleden bevat vier gangen: een amuse, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Ook bespreken we een paar bijgerechten, maar dit classificeren we niet als gang. Laat je inspireren door de volgende kerstdiner recepten.

Klassiek kerstdiner - amuse

Amuse

De amuse is een klein hapje om de smaakpapillen op gang te brengen. Doe je het goed, dan hunkeren de gasten na de amuse al vrij snel naar het volgende diner. Deze toegenomen zin in het volgende gerecht betekent dat het voorgerecht extra in de smaak zal vallen. Denk aan de volgende ideeën:

 • Dit kunnen hamrolletjes zijn, maar ook courgetterolletjes.
 • Met bieten, geitenkaas, mozzarella, garnalen, gehaktballetjes.
 • Een lepel met een zalmsalade, een fruitsalade of andere eenhapsideeën.

garnalencocktail met whiskysaus voor een klassiek kerstdiner

Voorgerecht

Eenmaal de gasten warm gemaakt voor het diner, is het tijd om het voorgerecht te serveren. Stem dit gerecht altijd af op het hoofdgerecht. Is het hoofdgerecht zwaar en zoet, doe dan het voorgerecht licht en fris. Denk aan:

 • Meestal van vis, maar kan ook van iets anders zijn natuurlijk. Garnalencocktails, zalmcocktails, maar ook een paddenstoelcocktail.
 • Hetzelfde idee als een cocktail, maar dan in tartaarvorm.
 • Hoeft niet alleen van rund, maar kan ook met bieten, courgette of vijgen.
 • Gevuld met paddenstoelen, ragout of andere vulling.
 • Denk aan een overdwars gesneden en uitgeholde komkommer met tonijn (of andere) vulling. Denk bijvoorbeeld ook aan een uitgeholde paprika, ananas of flespompoen. Je kunt het zo gek maken als je wil!

Biet Wellington

Hoofdgerecht

Voor een klassiek hoofdgerecht zijn de volgende opties altijd goed:

 • Een Wellington. Dat is een in duxelles (paddenstoelen, ui en kruiden) en bladerdeeg opgerold stuk vlees of groentemengsel. Beef Wellington, maar een Veggie Wellington kan dus ook.
 • Varkenshaas, kalkoen, hertenbiefstuk of een ander goed stuk vlees.
 • Denk aan gevulde pompoen, gevulde portobello, maar ook gevuld brood met bijvoorbeeld kaasfondue.

De bijgerechten bij het hoofdgerecht

Goede bijgerechten zijn onder andere:

 • Geroosterde groente, zoals spruiten met paprika en amandel.
 • Kruidig fruit, zoals stoofpeertjes of wijnpeertjes.
 • Aardappelgratin of aardappelpuree.

kerst koektaartjes

Nagerecht

Als dessert zijn er natuurlijk ook tal van mogelijkheden. Voor een echt klassiek kerstmenu raden we de volgende ideeën aan:

Hoe dek je een tafel

Conclusie klassiek kerstdiner

Hoewel een klassiek kerstdiner vaak ook uit traditionele gerechten bestaan die elk jaar worden voorgeschoteld, hebben we hierboven alternatieven genoemd die ook klassiek genoemd kunnen worden. Heb je dus zin in iets ander? Gebruik dan deze ideeën als inspiratie zo stel je gemakkelijk een klassiek kerstmenu anno 2021 samen.

Deze  blogpost betreft een samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

2 Comments

 1. Wini schuster

  Het beloofd weer wat jou kerstdiner, je vader en moeder hebben er al weer zin in.?? morgen over een maand is het al weer zover, we kijken er naar uit. ???

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*