Home » Gebrande amandelen (zoals van de Duitse kerstmarkt)
Gebrande amandelen

Gebrande amandelen (zoals van de Duitse kerstmarkt)

Ieder jaar ga ik met mijn moeder naar de kerstmarkt in Duitsland. En daar komen je de heerlijkste geuren tegemoet. Van glühwein natuurlijk, en versgebakken reibekuchen. Maar de lekkerste geur is die van ‘gebrannte Mandeln’ ofwel gebrande amandelen. De geur van karamel en kaneel komt je al van ver tegemoet. Een zakje is prijzig maar zo lekker. En je maakt het thuis eenvoudig zelf.

Gebrande amandelen

Bruine amandelen

Voor gebrande amandelen heb je bruine amandelen nodig, dus met bruin vliesje. Bij witte amandelen zijn de nootjes geblancheerd en is het velletje verwijderd. De noten zijn dan ook vaak wat zachter van structuur en smaak. Gebrande amandelen maken is niet moeilijk maar je moet er wel even bijblijven. Een fijne workout van zo’n 15 minuten voor je armen.

Hoorntje

Om te serveren vouw ik hoorntjes van vetvrij papier. Je kunt ook bakpapier gebruiken of ze in cupcake vormpjes doen.

Gebrande amandelen

Gebrande amandelen

Gebrande amandelen

Gebrande amandelen

De enige echte gebrannte Mandeln van de Duitse kerstmarkt!
Afdrukken Pin
Gang: snack
Keuken: Duitse
Trefwoord: kerst
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 1 portie

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 200 gram bruine amandelen
  • 175 gram suiker
  • 100 ml water
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Aan de slag!

  • Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Neem een ruime pan en breng hierin het water, de suiker, het vanille extract en kaneel al roerend aan de kook. Wanneer het kookt kun je de amandelen toevoegen. Blijf roeren, het mengsel is in het begin vrij nat en wordt steeds stroperiger.
  • Na een minuut of 10 is al het water verbrand en krijg je een korrelige witte suiker structuur. Blijven roeren nu, want die suiker gaat karameliseren en zo een laagje vormen om de amandel.
    Gebrande amandelen
  • Wanneer alle suiker is gekarameliseerd haal je de pan van het vuur. Verdeel de amandelen zo veel mogelijk over de bakplaat, zodat ze zo min mogelijk aan elkaar blijven kleven. Laat iets afkoelen en gebruik dan twee lepels om de amandelen verder los te maken. Of gebruik je handen (voorzichtig, heet!). Laat de amandelen helemaal afkoelen.

Notities

Tip 1: je kunt in plaats van kaneel ook een theelepel koek- of speculaaskruiden gebruiken
Tip 2: vervang de amandelen door pecannoten of walnoten
Tip 3: luchtdicht verpakt zijn de gebrande amandelen nog zo'n vier weken houdbaar. Vers gebrand zijn ze echter het allerlekkerste!
Delen op Facebook
Summary
recipe image
Recipe Name
Gebrande amandelen (gebrannte mandeln)
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*