Home » Vier stappenplan kerstdiner
Hoe dek je een tafel

Vier stappenplan kerstdiner

Ik kan mij al weken verheugen op het maken van het kerstdiner, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geldt. Daarom maakte ik een eenvoudig vier stappenplan voor een ontspannen kerstdiner: oefen, kies, plan en geniet! 

stoofperen maken - stappenplan kerstdiner

Stappenplan kerstdiner

Stap 1: Oefen!

Ga met kerst niet een gerecht maken dat je nooit eerder hebt gemaakt. Of maak het gerecht een paar weken eerder al een keer, zodat je er vertrouwd mee raakt en weet of het ook lekker is/bij de andere gerechten past. Vaak ontstaan ook de mooiste tradities door herhaling. Wat geeft het dat je ieder jaar met kerst rollade bakt of stoofperen maakt? Je kunt ook vertrouwde gerechten maken en één culinaire uitspatting.

Ribeye

Stap 2: Kies!

Kies de gerechten voor het kerstdiner niet alleen op smaak (wel heel belangrijk natuurlijk) maar ook op bereidingswijze en of je ze eenvoudig kunt voorbereiden. Als je op het laatste moment nog drie verschillende onderdelen moet klaarmaken draai je door. Maar wanneer je bijvoorbeeld het bijgerecht in de oven hebt staan, de saus al hebt voorbereid en warm houdt in een thermoskan, de peertjes uren tevoren al klaar waren, dan heb jij alle rust en tijd om bijvoorbeeld nog de ribeye te bakken!

coquilles in hazelnootboter

Stap 3: Plan!

Maak een draaiboekje per gang. Waarin alles staat waar je aan moet denken/wat je moet doen. Van het voorverwarmen van de oven tot het alvast uit de vriezer halen van de ijstaart. Zo’n draaiboekje kan er bijvoorbeeld uitzien zoals hieronder. Dit was deels mijn kerstmenu van vorig jaar. De carpacciobonbon, de gratins, de haricot verts rolletjes en het lavacakebeslag had ik al in de ochtend gemaakt. 

Vlak tevoren (voorgerecht)

Carpacciobonbon opmaken op bordjes

Coquilles bakken

zeekraal wokken (2 minuten)

In schelp leggen met lepel hazelnootboter en zeekraal, op bordje leggen

Oven voorverwarmen (200 graden)

Vlees uit koelkast halen

Vlak tevoren (hoofdgerecht)

Gratins in oven (25 minuten op 200 graden)

Haricot verts rolletjes in oven (12-15 minuten op 200 graden)

Saltimbocca bakken

Oven aanlaten voor toetje

Nagerecht:

Lavacake in oven (10 minuten, paar minuten rusten)

Pipetjes vullen met Baileys, lavacake op bordjes en bestrooien met poedersuiker

vier stappenplan kerstdiner

Stap 4: Geniet!

Maar vergeet vooral het belangrijkste niet. Geniet! Trek een foute kersttrui aan, zet een lekker kerstmuziekje op, bewaar wat pizza’s in de vriezer voor als het echt mis gaat en geniet van het eten en het gezelschap. Hele fijne kerst!

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*