Home » Gingerbread lavacake
Gingerbread lavacake

Gingerbread lavacake

Vorig jaar stonden de lava cakejes op mijn blog de hele maand december in de top 3 van best bekeken recepten. Zo leuk als je bedenkt hoeveel mensen er wellicht lavacake aten op 1e kerstdag! Dit jaar maakte ik een heerlijke kerstvariant: gingerbread lavacake, met de kruiden van de beroemde gingerbreadmannetjes!

Gingerbread granola

Gingerbread

Het recept voor gingerbread verschijnt voor het eerst in de 13e eeuw in Engeland. Het was koningin Elizabeth I die op het idee kwam om mannetjes te maken van gingerbread  en ze ‘aan te kleden’ als de gasten van adel die bij haar op bezoek kwamen. Al snel werd het versieren van gingerbread een traditie. Eerder maakte ik al eens gingerbread granola. Ook erg lekker!

Gingerbread lavacake

Lavacake voorbereiden

Het fijne van lavacake is dat je het prima kunt voorbereiden. Zet tijdens het diner alvast de oven aan, en schuif zo’n 20 minuutjes voor je het dessert wilt serveren de vorm in de oven. Want hoewel het er ingewikkeld uitziet, is lavacake eigenlijk heel makkelijk om te maken! Alleen het bakken luistert wat nauw, vooral ook omdat iedere oven weer anders is: te kort en ze zijn te slap om te storten, te lang en de binnenkant is niet meer vloeibaar. Maar nog wel steeds heel lekker!

Wil je dit gerecht met Kerst (of iedere andere dag van het jaar!) serveren, oefen dan een keer van tevoren. Je weet dan ook hoe jouw oven werkt en hoe lang ze uiteindelijk in de oven moeten. Bovendien is het geen straf om ze te eten! En probeer ook eens deze Baileys lavacake!

Decoratie

Deze leuke gingerbreadmannetjes kocht ik bij De leukste taartenshop. Die bovenop zijn Funcakes suikerdecoratie en de kleine mannetjes zijn sprinkles van Wilton.

Gingerbread lavacake

Gingerbread lavacake

Wat heb je nodig (6 lavacakejes)

  • 4 eieren
  • 150 gram boter
  • 150 gram melkchocolade
  • 60 gram suiker
  • 60 gram bloem
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Boter en bloem om in te vetten
  • Poedersuiker
  • Muffinvorm (het liefst een siliconenvorm)

Klop de eieren met de suiker in een paar minuten luchtig en schuimig met de handmixer. Meng de kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat door de bloem. Spatel de bloem door het eiermengsel . Smelt de boter en de chocolade in een pan met dikke bodem op een heel laag vuur. Meng dit zodra alles gesmolten is door de eieren. Vet de vormpjes in en bestuif lichtjes met bloem. Verdeel het beslag over de zes vormpjes. Zet tot gebruik in de koelkast, tenminste een half uur. Langer mag ook.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de lavacakejes in ca. 15 minuten gaar. Blijf er de laatste paar minuten gewoon even bij staan! Haal uit de oven, laat een paar minuutjes rusten en stort de cakejes op een mooi bordje. Decoreer met poedersuiker.

Bewaar het recept voor gingerbread lavacake op Pinterest:

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Heeeeerlijk! Hou van de geur en de smaak van gingerbread maar een lavacake… yum!! Geschiedenis achter een gerecht blijft leuk, deze wist ik nog niet 😀

  2. Louise Tuinstra

    Waar zijn de mooie bordjes te koop die onder de heerlijke lavacakejes staan?

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*