Home ┬╗ Eggs benedict – een handige tip!
eggs benedict

Eggs benedict – een handige tip!

Eggs Benedict is een typisch Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht, bestaande uit een Engelse muffin, gepocheerd ei en hollandaisesaus, eventueel aangevuld met ham of zalm. Het lijkt wellicht ingewikkeld, maar ik geef je een handige tip! 

eggs benedict

Eggs Benedict – de geschiedenis

Eggs Benedict werden eind 19eeeuw populair in New York. Er zijn vele verhalen die de herkomst van de naam zouden moeten verklaren. Uiteraard heb ik hier een geschiedenisverhaal over geschreven (samen met de geschiedenis van de uitsmijter).

hollandaise saus

Hollandaisesaus

Het recept hieronder voor Hollandaise saus is een super makkelijke versie die je maakt met de staafmixer. Kan niet mislukken! Voor het broodje gebruikt ik geroosterd brood waar ik een cirkel uitstak. Ik wil nog graag een keer zelf English muffins bakken, naar een recept van Rutger Bakt.

eggs benedict

Gepocheerde eieren

Een draaikolkje maken en daar voorzichtig het ei in gieten? Helemaal niet nodig. Het geheim: een eenvoudig keukenzeefje/theezeefje. Breek het ei boven het zeefje en schud een klein beetje heen en weer zodat het overtollig vocht wegloopt. Laat nu het ei rustig in het water glijden. Het water moet net tegen de kook aan zijn. 

eggs benedict

Eggs Benedict

Wat heb je nodig (2 personen)

Ingredi├źnten

  • 4 eieren
  • eierdooier (liefst op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel water
  • 100 gram roomboter
  • zout en peper
  • 4 x toast, brood of muffin

Extra nodig: hoge maatbeker, staafmixer, maatbekertje of kannetje, zeefje

Breng water in een ruime pan net tegen de kook aan. Breek een ei boven een zeefje, laat iets uitlekken en laat in het water glijden. Herhaal met de andere eieren. Laat 4 minuten zachtjes koken.

Smelt ondertussen de boter in een pannetje op een heel laag vuur. Doe de eierdooier met het water, citroensap en een snuf zout in een hoge maatbeker. Doe de gesmolten boter in een maatbekertje of kannetje. Zet de staafmixer op de eierdooier, zet aan en giet er langzaam de gesmolten boter bij. Beweeg de staafmixer op en neer, je ziet het vanzelf in hollandaise saus veranderen. Breng op smaak met zout en peper.

Haal de gepocheerde eieren uit het water met een schuimspaan en laat even uitlekken op een stuk keukenpapier. Leg de eieren op de toast of muffins en schep er de hollandaise saus over. Serveer direct.

Bewaar het recept voor eggs Benedict op Pinterest:

Eggs Benedict

Summary
recipe image
Recipe Name
Eggs Benedict
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*