Toen ik nog op kantoor werkte haalde ik ze regelmatig bij de AH to Go als lunch of gezond tussendoortje: gekookte edamame boontjes in de peul. Super lekker, beetje bezigheidstherapie, en nog gezond ook. Maar ook best wel prijzig. Tegenwoordig maak ik ze lekker zelf. Edamame boontjes koken is namelijk super eenvoudig!
Edamame boontjes
Edamame boontjes zijn jonge, onrijpe sojaboontjes in de peul. Je komt ze vooral tegen in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaiaanse keuken. Je eet de edamame boontjes door met je tanden de bonen uit de peul te poppen. De peul wordt niet opgegeten. Natuurlijk kun je ook edamame boontjes in blik kopen. Maar de vers gekookte boontjes uit de peul zijn echt lekkerder, probeer maar eens. Ik serveer edamame boontjes graag bij bijvoorbeeld sushi of gyoza.
Diepvries boontjes
Ik koop mijn boontjes bevroren in een zak van een halve of hele kilo bij de Aziatische supermarkt, toko of groothandels als Makro en Sligro. Altijd handig om in de vriezer te hebben. Het is een gezonde snack, want edamame boontjes zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium. Ook bevatten ze veel vezels en vitamine A en C.
Edamame boontjes koken
Wat heb je nodig:
- 250 gram bevroren edamame boontjes in de peul
- zout (ca. 1/2 theelepel)
- (eventueel)knoflookpoeder (1/4 theelepel), chilivlokken (1/4 theelepel)
- (eventueel) fleur de sel
Breng een pan met water aan de kook. Doe hier de bevroren edamame boontjes bij. Kook ze in ca. 5 minuten gaar. Giet af en spoel af met koud water. Bestrooi met zout of desgewenst een mengsel van zout, knoflookpoeder en chilivlokken en serveer, eventueel nog besprenkeld met wat extra fleur de sel.