Home » Mini hartige tarte tatin
Mini hartige tarte tatin

Mini hartige tarte tatin

Je kent vast wel de tarte tatin, de beroemde Franse ‘omgekeerde’ taart met gekarameliseerde appeltjes. Ik maakte een mini hartige tarte tatin, met tomaatjes, balsamico en mozzarella. Een heerlijk voorgerechtje!

Mini hartige tarte tatin

Tarte tatin

Ik vind het altijd leuk om te schrijven over de geschiedenis van beroemde gerechten of producten. Over de taart van de zusjes Tatin staat natuurlijk al een geschiedenisverhaal op mijn blog! Ik maakte eerder al eens een grote hartige tarte tartin, met paprika. Ook erg lekker! En ik realiseer me nu dat ik geeneens een recept voor de originele taart online heb staan! Nouja, ik ben nu eenmaal meer van de hartige gerechten.

Mini hartige tarte tatin

Taartvormpjes

Maak niet de fout om, net als ik wel deed, taartvormpjes met een losse bodem te gebruiken. Reuze handig hoor om een taartje makkelijk uit de oven te krijgen. Maar wanneer je de taart op z’n kop bakt en de vulling dus onderop zit, krijg je dus een oven vol hete balsamicosiroop!

Mini hartige tarte tatin 

Mini hartige tarte tatin

Mini hartige tarte tatin

De hartige versie van de beroemde Franse taart. Heerlijk als voorgerecht of lichte lunch (2 pp)
Afdrukken Pin
Gang: voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: oven, vegetarisch
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Afkoelen: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 10 gram roomboter
  • 150 gram kleine tomaatjes
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 bol mozzarella
  • paar blaadjes verse basilicum

Aan de slag!

  • Verwarm de suiker, de balsamico en de boter in een steelpannetje totdat de suiker gesmolten is. Kook een paar minuten op laag vuur tot een stroperig geheel.
  • Verdeel de stroop over de vier taartvormpjes en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de tomaatjes en bestrooi de snijvlakken met zout en peper. Verdeel de tomaatjes over de vormpjes (snijkant naar beneden).
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd alle hoekjes 1 cm af. Je kunt ook een rol verse bladerdeeg gebruiken en daar passende rondjes uitsteken.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op de tomaten en duw de randjes voorzichtig een beetje naar binnen de vormpjes in.
  • Bestrijk het bladerdeeg met ei.
  • Bak de taartjes in de oven in ca. 20 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
  • Draai de taartjes om met behulp van een bordje. Verdeel de mozzarella en de blaadjes basilicum over de tarte tatin taartjes.
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*