Je kent vast wel de tarte tatin, de beroemde Franse ‘omgekeerde’ taart met gekarameliseerde appeltjes. Ik maakte een mini hartige tarte tatin, met tomaatjes, balsamico en mozzarella. Een heerlijk voorgerechtje!
Tarte tatin
Ik vind het altijd leuk om te schrijven over de geschiedenis van beroemde gerechten of producten. Over de taart van de zusjes Tatin staat natuurlijk al een geschiedenisverhaal op mijn blog! Ik maakte eerder al eens een grote hartige tarte tartin, met paprika. Ook erg lekker! En ik realiseer me nu dat ik geeneens een recept voor de originele taart online heb staan! Nouja, ik ben nu eenmaal meer van de hartige gerechten.
Taartvormpjes
Maak niet de fout om, net als ik wel deed, taartvormpjes met een losse bodem te gebruiken. Reuze handig hoor om een taartje makkelijk uit de oven te krijgen. Maar wanneer je de taart op z’n kop bakt en de vulling dus onderop zit, krijg je dus een oven vol hete balsamicosiroop!
Mini hartige tarte tatin
Mini hartige tarte tatin
Wat heb je nodig:
- Steelpannetje
Ingrediënten
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 10 gram roomboter
- 150 gram kleine tomaatjes
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- 1 bol mozzarella
- paar blaadjes verse basilicum
Aan de slag!
- Verwarm de suiker, de balsamico en de boter in een steelpannetje totdat de suiker gesmolten is. Kook een paar minuten op laag vuur tot een stroperig geheel.
- Verdeel de stroop over de vier taartvormpjes en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de tomaatjes en bestrooi de snijvlakken met zout en peper. Verdeel de tomaatjes over de vormpjes (snijkant naar beneden).
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd alle hoekjes 1 cm af. Je kunt ook een rol verse bladerdeeg gebruiken en daar passende rondjes uitsteken.
- Leg de plakjes bladerdeeg op de tomaten en duw de randjes voorzichtig een beetje naar binnen de vormpjes in.
- Bestrijk het bladerdeeg met ei.
- Bak de taartjes in de oven in ca. 20 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
- Draai de taartjes om met behulp van een bordje. Verdeel de mozzarella en de blaadjes basilicum over de tarte tatin taartjes.