Home » 5 x geld besparen op gas bij eten koken
koken op gas versus elektrisch - gas

5 x geld besparen op gas bij eten koken

Kook je op gas? Dan kun je met deze tips geld besparen op gas bij eten koken. Dat kost soms wat meer tijd (zoals in de ecostoof) maar bespaart je soms ook tijd (door voor meerdere dagen te koken!)

eenpersoonsmaaltijd orzotto met tomaat

Eénpans gerechten koken

Wanneer je je gehele maaltijd klaarmaakt in één pan, bespaar je gas. Een goed voorbeeld van een éénpans gerecht is de risotto. Of een snellere variant ervan: orzotto. Maar ook je pasta kun je prima garen in een lekkere tomatensaus, die je extra ‘vochtig’ maakt met bouillon. En wat dacht je van het koken van aardappelen en boerenkool in 1 pan voor een heerlijke stamppot?

arborio rijst Pavia

1 x koken 2-3 x eten

Als het gas toch aan moet, dan kun je maar beter meer koken om er dan 2-3 x van te kunnen eten. Dat kan bijvoorbeeld met rijst (dag 1 bij de curry, dag 2 opgebakken tot nasi). Maar ook met aardappelen (dag 1 gekookt met jus, dag 2 opgebakken). En maak in het weekend eens een grote pan Bolognesesaus en vries deze in porties in. Doordeweeks maak je dan eenvoudig een snelle spaghetti of een heerlijke lasagne.
En een dubbele portie chili con carne smaakt de volgende dag ook heerlijk in taco’s met geraspte kaas en zure room!

Ecostoof - geld besparen op gas bij eten koken

Geld besparen op gas met de ecostoof of hooikist

Ik schreef eerder al een blog over koken met de ecostoof. Het principe is al heel oud. Je brengt eten (bijvoorbeeld een stoofschotel) aan de kook en stopt de pan vervolgens een paar uur in de ecostoof. Of in de ouderwetse versie ervan: de hooikist. Ik heb ook gezien dat mensen de pan onder hun dekbed leggen. Na de gewenste stooftijd warm je de schotel nog een keer goed door en klaar is je eten. Maak bijvoorbeeld dit heerlijke stoofvlees in bier op deze manier.

 
Passive cooking - geld besparen op gas bij eten koken

Passive cooking methode

In Italië ontstond afgelopen najaar een hoop commotie, toen een bekende chef kok op de proppen kwam met de zogenaamde passive cooking methode voor pasta. Voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen en werden het maar niet eens. Pasta fabrikant Barilla plaatste op Facebook een tijdschema voor haar pasta’s, met de tijden voor traditioneel koken en passive cooking. Spaghetti zou je dus 2 minuten moeten koken, het gas uitzetten en dan nog 8 minuten laten staan. Scheelt je 7 minuten aan gas. Als je bedenkt dat de Italiaan vrijwel dagelijks pasta kookt, moet dit toch een behoorlijke besparing opleveren. 

Braadpan

Geld besparen op gas bij eten koken door economisch te koken

De belangrijkste manier om minder gas te gebruiken en dus geld te besparen is door economisch te koken. Dat wil zeggen:

  • gebruik het juiste formaat pan;
  • doe een deksel op de pan
  • voeg niet teveel water toe;
  • zet het vuur laag wanneer het kookt.

Heb jij nog goede tips die je wilt delen?

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. Veel van deze tips doe ik eigenlijk altijd al. Een hooikist lijkt me wat te veel gedoe 😉 . Maar de tip van het passief koken vind ik wel eentje om eens uit te proberen! Bedankt!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*