In de zomer heb ik eerlijk gezegd vaak veel minder honger. Vooral als het zo heet is. En ook bij de bbq heb ik eigenlijk al genoeg aan heerlijk vers stokbrood en lekkere smeersels en dips. Bij voorkeur zelf gemaakt. Vandaag deel ik acht keer de lekkerste smeersel en dips met jullie.
Jalapeno dip
Heerlijk met turks brood of plat brood. Fris en pittig tegelijkertijd. Deze jalapeno dip is één van mijn favorieten!
Gooische dip
Geen idee waar de naam vandaan komt, maar lekker is deze dip zeker! En ook nog eens zo gemaakt.
Ingredients
- 50 gram roomkaas
- 50 gram creme fraiche
- Paar takjes koriander
- Zoete chilisaus
Klop de roomkaas los met de creme fraiche. Doe in een mooi schaaltje. Hak de koriander grof en meng ¾ door de roomkaas. Verdeel zoete chilisaus over de roomkaas en roer het er losjes doorheen (niet helemaal mengen). Strooi er de rest van de koriander over. Het leuke plankje is trouwens van Boska!
Zoete chilisaus
Die zoete chilisaus voor bij de Gooische dip kun je natuurlijk ook zelf maken. Zoete chilisaus is wat mij betreft de ideale dip voor kaastengels, tosti’s en loempiaatje!
Kruidenboter
Als je één keer zelf kruidenboter hebt gemaakt, dan wil je nooit meer kant-en-klare uit de winkel. En het is echt niet moeilijk. Je kunt het zelfs invriezen zodat je altijd verse kruidenboter paraat hebt.
Luchtige bruine boter
Het is even een klusje om te maken, maar mama mia, wat is luchtige bruine boter verslavend lekker!
Rozenharissa dip
Deze rozenharissa dip maakte ik onlangs bij heerlijke halloumi frietjes. Maar doet het vast ook goed met heel veel ander lekkers!
Aioli
Geef me een vers stokbrood en zelfgemaakte aioli en je hoort mij de rest van de avond niet meer!
Basilicummayonaise
Deze basilicummayonaise is super lekker met snack groente of radijsjes. Al doet de mayo het ook heel goed met patat! Of gebruik ‘m als dressing in een heerlijke Italiaanse tomatensalade.
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Handvol verse basilicumblaadjes (ca. 20 gram)
- 1 eetlepel creme fraiche
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel limoensap
- Zout en peper
Doe alle ingrediënten (behalve de zout en peper) in de blender en maak er een gladde mooie saus van. Breng op smaak met zout en peper. Doe in een schaaltje, dek af en zet zo’n twee uur weg zodat alle smaken lekker in kunnen trekken.
Heb jij nog tips voor lekkere smeersels en dips? Vooruit, nog een bonustip: doce de tomate met gemberroomkaas. Verslavend lekker!