Boerenkoolgratin met kaas

Boerenkoolgratin met kaas

Boerenkool eten wij eigenlijk alleen maar in de stamppot. Lekker met spekjes en jus. Ouderwetse Hollandse kost dus. Maar steeds vaker zie ik bloemkool op andere manieren voorbij komen. Zoals in een salade. Of deze heerlijke boerenkoolgratin met kaas!

Boerenkoolgratin met kaas

Gratin

Ik ben sowieso dol op ovenschotels, dus toen ik dit recept voorbij zag komen in het magazine van Boodschappen ging ik er mee aan de slag. Natuurlijk paste ik het aan naar mijn eigen smaak. Want dat doe je nu eenmaal als foodie hè. Dat is ook het grote voordeel van koken ten opzichte van bakken. Bij koken kun je er lekker op los experimenteren, bakken luistert veel nauwer.

Kaas

Je kunt lekker variëren met de soort kaas die je in dit gerecht gebruikt. Of gebruik bijvoorbeeld oude kaas voor in de bechamelsaus en Parmezaanse kaas voor het gratinlaagje. Ook ideaal om restje kaas weg te werken!

Boerenkoolgratin met kaas

Boerenkoolgratin met kaas

Wat heb je nodig (bijgerecht, 4 personen)?

Ingrediënten

  • 400 gram gesneden boerenkool
  • 800 ml. melk
  • 50 gram boter (+ extra om in te vetten)
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • Halve theelepel nootmuskaat
  • 100 gram geraspte kaas naar smaak (oude kaas, Parmezaan, geitenkaas)
  • 4 eetlepels paneermeel of panko
  • 1 eetlepel olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de boerenkool in een grote (beslag)kom en giet er kokend water over. Laat 10 minuten staan en giet af. Doe terug in de kom.

Maak een bechamelsaus door de boter op een laag vuur in een pan te smelten en hier de bloem aan toe te voegen. Roer door totdat alle bloem door de boter is opgenomen. Zet het vuur hoger en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Breng al roerend aan de kook. Zet – als de bechamelsaus kookt – het vuur lager. Laat een paar minuutjes doorkoken en roer er dan de mosterd, nootmuskaat en 75 gram geraspte kaas door. Breng op smaak met zout en peper.  Roer de bechamelsaus door de boerenkool in de kom.

Vet een ovenschaal in. Giet hierin het boerenkoolmengsel. Meng de paneermeel met de resterende 25 gram kaas en de olijfolie en verdeel dit over de boerenkool. Bak de gratin in de oven in ca. 30 minuten goudbruin.

Bewaar het recept voor boerenkoolgratin met kaas op Pinterest:

Summary
recipe image
Recipe Name
Boerenkoolgratin met kaas
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*