Home » Oostenrijk vakantieland: must sees in Salzburgerland #3
must sees in salzburgerland

Oostenrijk vakantieland: must sees in Salzburgerland #3

Ontelbaar veel keer ben ik er al op vakantie geweest: in Salzburgerland in Oostenrijk. Altijd in de zomer, ik ben geen type voor de wintersport. Meer dan 25 keer, dus ik weet dan ook goed welke must sees je in dit deel van Oostenrijk zeker niet moet overslaan. Eerder schreef ik al een artikel met de must sees in Salzburgerland en activiteiten met kinderen in Salburgerland en Tirol. Vandaag deel 3 met nog meer must sees in Salzburgerland!

must sees in salzburgerland

Must sees in Salzburgerland #3 

must sees in salzburgerland

Rauris – roofvogelshow en goud zoeken

 In het Rauriserdal kun je met een kabelbaan (Hochalmbaan) omhoog naar het bergstation op de Hochalm. Dit dal is een ideaal leefgebied voor roofvogels. De roofvogelshow op de alm maakt het mogelijk deze vogels van dichtbij te bekijken. Tijdens de show van ongeveer 40 minuten zie je valken, adelaars en buizerds en wordt er veel verteld over het gedrag en de leefwereld van deze fascinerende vogels.

Stap vooral ook uit bij het tussenstation (Heimalm) waar een goudzoekersplaatsje is ingericht en kinderen goud kunnen zoeken met vindgarantie!

De kabelbaan kost € 17,00 (€ 10,70 voor kinderen). Een kaartje inclusief de roofvogelshow en het goudwassen kost € 33,00 (€ 23,50 voor kinderen). Gratis met de Salzburgerland card!

Rodelen: Maisiflitzer Kaprun

De Maisiflitzer in Kaprun was de eerste ‘Alpenachtbaan’ van Salzburgerland. De baan heeft een lengte van 1300 meter en de maximale snelheid bedraagt 40 km/u. Op sommige plekken bevind je je 11 meter boven de grond! De rit duurt 12 minuten en is te doen voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen van 3 t/m 7 mogen ook, maar dan met een begeleider vanaf 8 jaar of ouder.

Prijs voor volwassen € 11,00 (€ 30,00 voor een drierittenkaart). Kinderen van 3-7 betalen € 5,00 (€ 13,00 voor drieritten), 8-15 € 8,00 (€ 21,00 voor drieritten).

Lamprechtshöhle

In St. Martin, op de weg naar Lofer, vindt je deze bijzondere grot: de lamprechtshöhle. Het is de langste – wat ze noemen ‘holle passage’ – ter wereld!

Bereid je voor op wat zweetdruppels, want je gaat met 392 traptreden zo’n 70 meter omhoog de grot in. Bovenin heb je dan wel een prachtig uitzicht op de diepte van de grot. Houd er ook rekening mee dat het in de grot het hele jaar door zo’n 5 graden is. Een vest of jas is dus geen overbodige luxe!

Toegang is goedkoop, kinderen t/m 15 betalen € 3,50, volwassenen € 6,50. Gratis met de Salzburgerlandkarte. En als je toch in de omgeving bent, bezoek dan ook de twee klammen die hier heel dichtbij te vinden zijn: de Seissenbergklamm en de Vorderkasserklamm.

must sees in salzburgerland

Kitzsteinhorn gletsjer

Het hoogste punt van Salzburgerland bereik je op de Kitzsteinhorn. Op deze gletsjer is het 365 dagen per jaar winter en geniet je van fenomenale uitzichten. Op 3029 meter boven de zeespiegel is er een panoramaplatform, een breedbeeldbioscoop en een 360 meter lange mijngang die je meeneemt in de mythische wereld van de berg. En natuurlijk sneeuwplezier in de zomer, daar doe je het voor toch?

Een niet zo goedkoop uitje (helaas ook niet op de Salzburgerlandcard te doen). Voor volwassen betaal je € 48,00 (€ 43,00 na 11.30 uur), kinderen t/m 15 betalen de helft. Wel de moeite waard!

must sees in salzburgerland

Stubnerkogelbahn in het Gasteinertal

In het Gasteinertal vind je deze kabelbaan die je omhoog leidt naar een prachtig berggebied op 2200 meter. Hier vind je o.a. een 140 meter lange hangbrug tussen twee bergtoppen in. Stalen zenuwen vereist, want door het rooster heen kijk je 28 meter naar beneden! Ook is er een mooi uitzichtsplatform met zicht op o.a. de Gross Glockner en is er een speciaal metalen wandelpad rondom de berg aangelegd. Prachtige uitzichten gegarandeerd. Je kunt hierboven een lekker hapje eten, er is een kinderspeelplaats en je kunt er natuurlijk wandelen tot je erbij neervalt.

must sees in salzburgerland

Je betaalt € 25,50 voor een retour voor volwassenen en € 13,00 voor kinderen (t.m 12 jaar)

Wederom: gratis met de Salzburgerlandcard. En nee, ik maak hier geen reclame voor. Het loont gewoon echt als je een beetje ondernemend bent. In het eerste deel uit deze serie leg ik uit hoe deze kaart werkt.

Salzburger Nockerln

Oostenrijk culinair

Tot slot geen toeristische maar een culinaire tip. Want wat moet je nu echt gegeten hebben tijdens je vakantie in Oostenrijk? Nu vind ik bijna ALLES lekker, maar als ik je een tip mag geven, bestel dan in ieder geval een keer deze gerechten van de kaart:

(Pinzgauer) kasnocken – de kaas in deze ‘pasta’ stinkt nog erger dan de oude sokken van je bejaarde buurman maar is zo lekker dat ik er morgen voor naar Oostenrijk zou rijden!

Salzburger Nockerln – moet je wel vaak vooraf bestellen, want het kost wel wat tijd het te maken. Een overheerlijk warm dessert van opgeklopt eiwit en rood fruit.

(Tiroler) Gröstl – soms ook wel bauernfrühstück genoemd, boerenontbijt. Een heerlijke stevige maaltijd van gebakken aardappelen, spek en ei.

Kaspressknödel, semmelknödel, eigenlijk iedere knödel. Lekker met vlees en jus, of met eierschwammerl, paddenstoelen die naar eieren smaken!

Wiener schnitzel – geen verdere uitleg nodig. Houd er rekening mee dat ze het formaat hebben van een halve koe….

Kaiserschmarrn – Oostenrijkse luchtige pannenkoek, heerlijk na een lange wandeling.

Erbij drink je een Weizen van de tap, een heerlijk glas Grüner Veltliner, een frisse Almdudler (kruidenfrisdrank) of een van de vele heerlijke sappen of limonades (Hollunder-vlierbloesem).

Veel van deze recepten vind je ook op mijn blog (er is zelfs een index met Oostenrijkse recepten) dus je kunt na terugkomst blijven nagenieten!

Heb jij nog meer tips voor must sees in Salzburgerland? Laat ze vooral achter in de reacties! En vergeet niet deel 1 en 2 te lezen voor nog meer tips in dit prachtige deel van Oostenrijk!

Meer Oostenrijk:

Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids
Marco Polo Oostenrijk
Michelin Oostenrijk
Trotter Oostenrijk
Capitool Oostenrijk
ANWB gids

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

One Comment

  1. heerlijk genieten dus 😀

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*