gyoza met paddenstoelen

Gyoza met paddenstoelen (vegetarisch)

Je kunt mij er ’s nachts voor wakker maken: gyoza. Een heerlijke smaakvolle snack of maaltijd, die – eenmaal gevouwen – ook nog eens in een handomdraai te bereiden zijn. Ik zorg er dan ook voor dat ik altijd een voorraad in de vriezer heb. Van de Aziatische supermarkt of bij voorkeur door mijzelf gemaakt. Ik heb al meerdere recepten voor gyoza online staan, dit keer waagde ik mij aan een vegetarische gyoza: gyoza met paddenstoelen.

gyoza met paddenstoelen

Potsticker

Gyoza is een dumping in de vorm van een half maantje en kan op verschillende manieren gevuld én bereid worden. Er zijn vullingen met gehakt, kip en vis maar ook vegetarische gyoza. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt, gefrituurd of gebakken. De meest bekende bereidingswijze is de ‘potsticker’. Het verhaal gaat dat een Chinese chef – toen hij dumplings in een wok wilde koken – even wegliep van de pan. Al het water verdampte en de dumpings bleven kleven aan de pan en werden aan één kant knapperig. De potsticker (letterlijk ‘aan de pan geplakt’) was geboren!

gyoza vouwen

Gyoza met paddenstoelen bereiden

Van origine worden gyoza dus eerst gekookt en dan gebakken. Tegenwoordig worden ze daarentegen eerst aangebakken en dan gestoomd. Als het water is verdampt kun je de gyoza nog even laten aanbakken, ze zijn dan heerlijk knapperig en zacht tegelijk! Ik gebruikte shiitake voor mijn gyoza met paddenstoelen. Shiitake hebben een krachtige smaak, nootachtig en een beetje kruidig. Perfect voor een vegetarische vulling! Dit gerecht is in principe ook vegan, maar let wel even op of de gyozavellen die je gebruikt dat ook zijn. 
 
Meer gyoza recepten proberen? Ik heb gyoza met garnalen, gyoza met kip en gyoza met gehakt op de blog staan!
 
gyoza met paddenstoelen

Vegetarische gyoza met paddenstoelen

Wat heb je nodig:

Ingrediënten

  • Ca. 35 gyozavellen (pakje)
  • 200 gram paddenstoelen (bv shiitake)
  • 200 gram witte kool
  • 3 lente-uitjes
  • 2 cm geraspte gember
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel sesamolie (+ extra om te bakken)
  • 1 eetlepel sojasaus 
  • 1 eetlepel plantaardige olie om in te bakken

Voor de dipsaus:

Ingrediënten

  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel zoete sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • (eventueel) sesamzaadjes

Ontdooi de gyozavellen. Ik haal ze meestal de avond voor ik gyoza ga maken uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien

Snijd de kool, paddenstoelen en bosui fijn. Verhit een koekenpan met een eetlepel plantaardige olie. Bak de fijngesneden paddenstoelen in ca. 5 minuten op hoog vuur goudbruin. Zet het vuur lager en voeg de kool, lente ui en geraspte gember toe en bak nog 5 minuten. Neem van het vuur en breng op smaak met de mirin, sesamolie en ketjap. Laat afkoelen

Neem een gyozavel en leg er met een lepel wat vulling op in het midden van het deeg. Vouw de gyoza dicht (deze video legt dat heel goed uit)!

Leg de gevouwen gyoza’s op een met bloem bestoven bakplaat. Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.

Kook water in de waterkoker. Bestrijk een koekenpan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg ca. zes gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant een bruin krokant laagje heeft. Giet er een laagje kokend water op. Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij. Als al het water verdampt is kun je de gyoza nog een minuutje laten bakken voor een extra knapperig laagje.

Meng de ingrediënten voor de saus en serveer bij de gyoza met paddenstoelen.

Summary
recipe image
Recipe Name
gyoza met paddenstoelen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*