Home » Gyoza met paddenstoelen (vegetarisch)
gyoza met paddenstoelen

Gyoza met paddenstoelen (vegetarisch)

Je kunt mij er ’s nachts voor wakker maken: gyoza. Een heerlijke smaakvolle snack of maaltijd, die – eenmaal gevouwen – ook nog eens in een handomdraai te bereiden zijn. Ik zorg er dan ook voor dat ik altijd een voorraad in de vriezer heb. Van de Aziatische supermarkt of bij voorkeur door mijzelf gemaakt. Ik heb al meerdere recepten voor gyoza online staan, dit keer waagde ik mij aan een vegetarische gyoza: gyoza met paddenstoelen.

gyoza met paddenstoelen

Potsticker

Gyoza is een dumping in de vorm van een half maantje en kan op verschillende manieren gevuld én bereid worden. Er zijn vullingen met gehakt, kip en vis maar ook vegetarische gyoza. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt, gefrituurd of gebakken. De meest bekende bereidingswijze is de ‘potsticker’. Het verhaal gaat dat een Chinese chef – toen hij dumplings in een wok wilde koken – even wegliep van de pan. Al het water verdampte en de dumpings bleven kleven aan de pan en werden aan één kant knapperig. De potsticker (letterlijk ‘aan de pan geplakt’) was geboren!

gyoza vouwen

Gyoza met paddenstoelen bereiden

Van origine worden gyoza dus eerst gekookt en dan gebakken. Tegenwoordig worden ze daarentegen eerst aangebakken en dan gestoomd. Als het water is verdampt kun je de gyoza nog even laten aanbakken, ze zijn dan heerlijk knapperig en zacht tegelijk! Ik gebruikte shiitake voor mijn gyoza met paddenstoelen. Shiitake hebben een krachtige smaak, nootachtig en een beetje kruidig. Perfect voor een vegetarische vulling! Dit gerecht is in principe ook vegan, maar let wel even op of de gyozavellen die je gebruikt dat ook zijn. 
 
Meer gyoza recepten proberen? Ik heb gyoza met garnalen, gyoza met kip en gyoza met gehakt op de blog staan!
 
gyoza met paddenstoelen

Vegetarische gyoza met paddenstoelen

gyoza met paddenstoelen

Gyoza met paddenstoelen

Een vegetarische variant van deze heerlijke Aziatische snack mag op mijn blog niet ontbreken!
Afdrukken Pin
Gang: snack
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: streetfood
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 35 stuks

Ingrediënten

Voor de gyoza

  • 1 pakje gyozavellen ca. 35 stuks, diepvries
  • 200 gram paddenstoelen naar wens
  • 200 gram witte kool
  • 3 lente-uitjes
  • 2 cm geraspte gember
  • 2 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel sesamolie plus extra om te bakken
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Bloem om te bestuiven

Voor de dipsaus

  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel zoete sojasaus ketjap
  • 1 theelepel sesamolie
  • sesamzaadjes optioneel

Aan de slag!

  • Ontdooi de gyozavellen. Ik haal ze meestal de avond voor ik gyoza ga maken uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
  • Snijd de kool, paddenstoelen en bosui fijn. Verhit een koekenpan met een eetlepel plantaardige olie. Bak de fijngesneden paddenstoelen in ca. 5 minuten op hoog vuur goudbruin. Zet het vuur lager en voeg de kool, lente ui en geraspte gember toe en bak nog 5 minuten. Neem van het vuur en breng op smaak met de mirin, sesamolie en sojasaus. Laat afkoelen.
  • Neem een gyozavel en leg er met een lepel wat vulling op in het midden van het deeg. Maak de randen nat en vouw de gyoza dicht.
  • Leg de gevouwen gyoza’s op een met bloem bestoven bakplaat. Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.
  • Kook water in de waterkoker. Bestrijk een hapjespan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg ca. zes gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant een bruin krokant laagje heeft.
  • Giet er een heel klein laagje kokend water op. Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij. Als al het water verdampt is kun je de gyoza nog een minuutje laten bakken zonder deksel voor een extra knapperig laagje.
  • Meng de ingrediënten voor de saus en serveer bij de gyoza met paddenstoelen.
Delen op Facebook

 

Deze video legt goed uit hoe je de gyoza dichtvouwt.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
gyoza met paddenstoelen
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*